Vozovi odvezli “Željeznice” u plus

0
482

Preduzeće “Željeznice RS” ( ŽRS) drugu godinu zaredom pozitivno posluje, a 2019. godinu završilo je sa dobiti od 1,73 miliona maraka.

“Željeznice RS” su 2018. godinu završile u plusu od 28,5 miliona maraka, a do tada su samo bilježile gubitke.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica RS” Slavko Gligorić rekao je “Glasu Srpske” da je preduzeće povećalo prihode, te smanjilo gubitke u odnosu na godinu ranije.

– Takođe, ostvarena dobit veća je nego što smo planirali. Sve obaveze izvršavamo na vrijeme, kako prema dobavljačima, tako i prema zaposlenima i institucijama Srpske – kazao je Gligorić.

Kada je riječ o radnoj snazi, on je rekao da “Željeznice” imaju trenutno na platnom spisku oko 2.250 radnika te da je u planu dalje smanjenje broja zaposlenih.

– Trenutno je višak oko 170 radnika. U planu je da oko 100 njih bude penzionisano u toku godine, a takođe ćemo ponuditi i stimulativne otpremnine. Pokušaćemo čak i da povećamo otpremnine za odlazak iz preduzeća – naveo je Gligorić.

On, s druge strane, naglašava da ovo javno preduzeće ostaje bez kvalifikovane radne snage neophodne za sam proces rada, jer pojedini radnici ispunjavaju uslove i odlaze u penziju, dok drugi odlaze zbog niskih primanja.

– Na tržištu vlada veliko interesovanje za pojedine zanatlije, zbog čega pojedini i napuštaju preduzeće i odlaze u firme koje ih više plaćaju. Radićemo i na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji radne snage i sprovoditi druge metode kako niko ne bi ostao bez posla i kako bismo uposlili sve postojeće radnike. Na taj način donekle ćemo riješiti i problem manjka potrebne radne snage određenih profila – naveo je Gligorić i dodao da pregovaraju sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite o rješavanju problema zbrinjavanja onih radnika koji su ratni vojni invalidi i koje ne mogu nigdje rasporediti u okviru preduzeća.

Naglasio je da stanje u “Željeznicama” trenutno nije zabrinjavajuće te da rade punim tempom, od prevoza do održavanja određenih dionica.

– Imamo novca na računima. Sve svoje obaveze izvršavamo na vrijeme – naveo je Gligorić.

On je podsjetio da su “Željeznice” u procesu organizacionog i finansijskog restrukturiranja.

– To se radi prema Zakonu o stečaju. Trenutno je na potezu Privredni sud u Doboju i mislim da ćemo brzo dobiti sudskog povjerenika koji će pratiti realizaciju čitavog procesa. Kroz organizaciono restrukturiranje pravićemo novu makro i mikro organizaciju, odnosno novi oblik preduzeća. Vidjećemo da li će to biti holding ili dva nezavisna preduzeća, koja će imati svoje samostalne račune. Vjerujemo da će sud donijeti pozitivnu odluku, odnosno da preduzeće ne ide u stečaj, već da bude imenovan povjerenik koji će pratiti proces restrukturiranja – rekao je Gligorić.

Zapošljavanje

“Željeznice RS” su krajem februara raspisale javni poziv za zapošljavanje 19 radnika.

– Na javni poziv koji smo raspisali u januaru nije se javio nijedan varilac, dok se za ostala radna mjesta javio dovoljan broj zainteresovanih. Polovinom marta raspisaćemo još jedan javni poziv za zapošljavanje kako bismo imali potreban broj radnika za nesmetan rad – kazao je Slavko Gligorić.

/Glas Srpske/

PODIJELI