Vozuća – ratni zločini- ČLANOVI PORODICA SRPSKIH ŽRTAVA NA SUĐENJU MAHMULJINU

0
1431

Grupa od 15 članova porodica srpskih žrtava rata iz Banjaluke, Doboja i Prnjavora prisustvovaće danas u Sudu BiH u Sarajevu početku suđenja nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, rečeno je Srni u Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U ovoj organizaciji očekuju da će na suđenju Mahmuljinu biti dokazan ratni zločin nad zarobljenim srpskim borcima i civilima na Ozrenu koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i zloglasnog odreda “El mudžahedin” pod Mahmuljinovom komandom.

Oni su uvjereni da će u sudskom postupku protiv Mahmuljina konačno biti otkrivene lokacije 11 izmještenih srpskih masovnih grobnica sa područja Ozrena.

Na spisku nestalih na području Ozrena i danas je više od 140 srpskih boraca i civila.

U Sudu BiH danas bi trebalo da počne suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, kojeg optužnica tereti za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će saslušati 71 svjedoka, tri vještaka i da će biti podneseno 990 materijalnih dokaza.

Među svjedocima koji će biti saslušavani biće i zaštićeni svjedoci i svjedoci koji su saslušavani u predmetima ratnih zločina pred Haškim tribunalom.

Sud BiH potvrdio je 7. januara optužnicu koja Mahmuljina tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima, bolesnicima i srpskim civilima na području opštine Zavidovići.

U optužnici se navodi da Mahmuljin, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin” tokom 1995. godine, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području. srna.

PODIJELI