Popović: Vremenske prilike ne idu na ruku voćarima

0
396
Dejan Popović, inženjer poljoprivrede

Zbog neobično toplog vremena za ovo doba godine, malih količina padavina tokom jeseni i zime koja protiče bez snijega, može se zaključiti da se voćarima ne piše dobra godina. Nedostatak zemljišne vlage utiče na sve faze vegetacije voćaka, što bi moglo da uzrokuje manju plodnost i krupnoću voćaka, pa u ovoj godini može lako da se dogodi da voće bude skuplje nego ikada prije.

Potvrdio je to za Radio Prnjavor i inžinjer poljoprivrede, Dejan Popović, jedan od najvećih proizvođača krušaka na području ove opštine.

“Početak naše voćarske sezone kreće kada vegetacija miruje, krajem septembra i početkom oktobra. Od te nove voćarske sezone, prate nas stalno tople vremenske prilike i možemo reći da biljke nisu ni ušle u fazu mirovanja, a već je krenula vegetacija” kaže Popović.

Naš sagovornik dodaje da se do sada nije susretao sa ovako visokom temperaturama u zimskom periodu, te izrazio nadu da će doći do zalađenja koje bi prolongiralo vegetaciju.

“Ranije smo imali zimu kraćeg perioda, pa nam je vegetacija dolazila u martu, a problem su bili i kasni mrazevi. Međutim, ove sezone nisu upitni samo ti kasni mrazevi, jer ukoliko bi sada došlo do prevelikog pada temperature, može doći do izmrzavanja stabala. Mi imamo neke od vidova borbe protiv mraza, kao što je zadimljavanje, koristimo topove koji mogu smanjiti štete od mraza i to su neke od preventivnih mjera koje voćari koriste” ističe Popović.

Na imanju Popovića u Palačkovcima, na površini od 25 dunuma zasađena je kruška Villjamovka, Santa Marija i Abate Fetel, a ovaj vrijedni domaćin kaže da je zadovoljan prošlogodišnjim kvalitetom i količinom prinosa kruške

“Na domaćinstvu imam i oko 40 tona kapaciteta za skladište gotovog proizvoda, tako da većinu robe mogu uskladištiti u hladnjaču i poslije je plasirati na tržište” napominje Popović.

Voćarsku sezonu u 2019. godini ocjenjuje kao relativno uspješnu, iako kaže, vremenske prilike nisu ni tad išle na ruku voćarima.

“Imali smo roda i sve plasirali na tržište, tako da smo na kraju ipak zadovoljni prethodnom sezonom. Poslovali smo pozitivno i planiram da proširim proizvodnju na svom imanju, da jedan dio kruške prerađujemo u gotove proizvode, kao što su sokovi, kompoti, pekmezi i drugo, a već imamo proizvode koje smo radili za naše prijatelje i dobili sve pohvale” ističe naš sagovornik.

Popović se u svom domaćinstvu sa porodicom osim voćarstvom bavi i uzgojem tovnih pilića a imaju i objekat kapaciteta 20.000 brojlera. / M. Popadić prnjavorlive.info.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here