Vrh SPC u Jasenovcu i Pakracu

0
841

Više sveštenika nego vjernika – tako je jutros izgledalo dvorište jasenovačkog manastira. I tih nekoliko Srba nije iz Jasenovca – došli su iz Slavonskog Broda, da vide patrijarha Irineja i pravoslavne arhijereje.

Vrh SPC došao je u Hrvatsku da sahrane zemne ostatake episkopa slavonskih i pakračkih u temelje saborne Crkve u Pakracu. Važno je obnoviti život – rekao je patrijarh. Ipak, napadi na Srbe u Hrvatskoj, posljednjih dana, obnavljanje života usporavaju.

“Mi smo mislili da ono što se desilo ovdje, da je ipak iza nas, ali nažalost, vlasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj mjeri”, rekao je patrijarh Irinej.

Malobrojne vjernike obradovao je dolazak sveštenstva. Tako, kažu, imaju osjećaj da nisu sami. O položaju Srba koji su ostali u Hrvatskoj malo govore, jer su navikli da ćute.

Još 11 Srba, kako kaže paroh jasenovački, ostalo je da u miru skonča u Jasenovcu. Kad njih nestane, nestaće i Srba iz Jasenovca. Na području cijele parohije, koja obuhvata okolna sela i grad Novsku, ima 30 srpskih kuća. Prije rata ih je bilo oko 500. U hrvatskoj javnosti, više nego o obnavljanju života, pisalo se o dolasku ministra kulture, Zlatana Hasanbegovića, čije koketiranje sa ustaštvom u prošlosti je još u žiži javnosti. Episkop pakrački i slavonski Jovan, nema ništa protiv Hasanbegovićevog dolaska, jer je on, kaže, predstavnik Hrvatske države koja je uložila 10 miliona kuna u obnovu Vladičanskog dvora u Pakracu.

“Ako hrvatska politička javnost smatra da dotični gospodin nije za mjesto ministra o tome će da odluči politička javnost Hrvatske, sa svim pravima i slobodama koje jedno demokratsko društvo ima”, kazao je episkop pakrački i slavonski Jovan.

Hasanbegović se prvi put susreo sa patrijarhom Irinejem i pravoslavnim arhijerejima. Podsjetio je da je došao kao izaslanik Vlade i predsjednice Hrvatske.

Prije dolaska u Pakrac, Hasanbegović je poručio da je Domovinski rat jedina istinska pobjeda u 20. vijeku u kojoj se prepoznaje sav hrvatski narod.

I u Pakracu i u Jasenovcu još su vidljivi tragovi posljednjeg rata. Srba je sve manje, a oni malobrojni SPC vide kao mjesto okupljanja i sigurnosti. Incidenti koji su se posljednjih dana dešavali u Hrvatskoj, tu sigurnost im ne garantuju, ali, kažu, to ih neće otjerati.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here