Vrhovac: Na vrijeme podnijeti zahtjeve za stambeno zbrinjavanje

0
573

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac pozvao je sve ratne vojne invalide da na vrijeme podnesu zahtjeve za stambeno zbrinjavanje, koje ranije nisu podnijeli iz bilo kojeg razloga.

Nakon sjednice Predsjedništva Saveza u Banjaluci, Vrhovac je rekao novinarima da je važno da ratni vojni invalidi na vrijeme podnesu zahtjeve za stambeno zbrinjavanje od 1. do 31. maja, kako se ne bi ponovo dogodilo da izvan Programa stambenog zbrinjavanja ostane veći broj ratnih vojnih invalida.

On je rekao da Savez procjenjuje da je u Republici Srpskoj oko 1.000 ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca ostalo stambeno nezbrinuto, ali da trenutno raspolažu informacijom da je taj broj i veći od 5.000 jer nova Uredba o stambenom zbrinjavanju predviđa zbrinjavanje ratnih vojnih invalida od prve do 10. kategorije.

Vrhovac je rekao da je 20 nezaposlenih ratnih vojnih invalida putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju iz Prijedora dobilo ekonomsku podršku po 2.500 KM.

– Ova sredstva su namjenska da ratni vojni invalid može kupiti plastenik, nekoliko grla sitne stoke i ovo je za sada najbolji vid pomoći za njih jer nisu sposobni da na tržištu rada mogu zasnovati radni odnos – istakao je Vrhovac.

Vrhovac je rekao da će Savez ratnih vojnih invalida uputiti prijedlog resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske da budu obezbijeđena dodatna sredstva kako bi bio zbrinut još jedan broj ovih lica.

Komentarišući najavu protesta članova Udruženja ratnih vojnih invalida iz Zvornika u Banjaluci 16. aprila, Vrhovac je rekao da ovo udruženje nije u sastavu Saveza ratnih vojnih invalida i da se Savez u te proteste neće uključivati.

– Stav Saveza jeste da treba na korektan način razgovarati o svim problemima sa institucijama vlasti Republike Srpske i resornim ministarstvom i svake godine pokušati da se poprave prava ratnih vojnih invalida – dodao je Vrhovac.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske objavilo je danas javni poziv za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Zahtjev za stambeno zbrinjavanje može podnijeti član porodice poginulog borca ili ratni vojni invalid od prve do četvrte kategorije, a rok za podnošenje je od 1. do 31. maja.

PODIJELI