Vrhovac: Prioriteti zdravstvena zaštita i povećanje invalidnine

0
216

Nadležne institucije na republičkom i lokalnom nivou trebale bi više pažnje posveti zdravstvenoj zaštiti ratnih vojnih invalida, a ova kategorija očekuje i usaglašavanje osnovice lične invalidnine sa neto platom, rekao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac.

TV K3

Vrhovac je istakao da u narednih 15 dana povodom ovih zahtjeva očekuje sastanak u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

On je pojasnio da bi poboljšanje zdravstvene zaštite značilo skraćenje rokova čekanja za specijalističke preglede sa sadašnjih do godinu dana na jedan mjesec, kao i da se pri Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci i lokalnim domovima zdravlja osnuje po jedna ambulanta koja će isključivo pružati pomoć borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca.

“Očekujemo i da se započne sa usaglašavanjem osnovice lične invalidnine sa neto platom. Predložićemo republičkim institucijama da se do 2024. godine izvrši povećanje”, rekao je novinarima Vrhovac nakon sjednice Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, održane u Prnjavoru, povodom obilježavanja Dana ratnih vojnih invalida.

Vrhovac kaže da je zdravstvena zaštita najvažnije pitanje jer je riječ o ljudima koji su i po nekoliko godina proveli u rovovima i teže ili lakše su ranjavani.

“Mi danas imamo ratnih vojnih invalida koji su svrstani u prvu kategoriju, koji su u izuzetno teškoj situaciji i o kojima stalno neko mora voditi brigu. Imamo i ratnih vojnih invalida desete kategorije koji srećom nisu prošli teže ranjavanje, ali su ih sustigle godine, pa su i oni u nezavidnom položaju”, ukazao je Vrhovac.

Govoreći o saradnji ratnih vojnih invalida sa predstavnicima lokalnih zajednica, Vrhovac je istakao da Udruženje u Prnjavoru ima izutetnu saradnju sa načelnikom opštine, što nije slučaj u svim lokalnim zajednicama.

Predsjednik Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Milomir Ećimović rekao je novinarima da je ovo jako ranjiva kategorija stanovništva sa sve većim potrebama u smislu zdravstvene zaštite, invalidnina koje bi morale i trebale biti veće, kao i zapošljavanja.

“Imali smo više razgovora sa predstavnicima nadležnih ministarstava i Vladom Republike Srpske da nam se pomogne kroz proces samozapošljavanja, ekonomske podrške. Nadamo se da ćemo u narednom periodu dobijati većim obim sredstava kako bismo rješavali naš status koji je sada zadovoljavajući, ali nije dobar”, rekao je Ećimović.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Sokolac Milenko Kapuran ukazao je na lošu saradnju sa predstavnicima opštinske vlasti.

“Već dvije godine imamo odobrena sredstva budžetom, ali nam do današnjeg dana nije isplaćena ni marka. Problem imamo i sa kancelarijskim prostorom. Sva naša obraćanja ostala su bez odgovora”, naveo je Kapuran.

Nakon svečane i radne sjednice Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je parastos kod spomenika junacima grada, gdje su delegacije ratnih vojnih invalida i opštine Prnjavor položile vijence u znak sjećanja na poginule borce.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je da opština Prnjavor iz proteklog rata ima 626 poginulih boraca i 1.178 vojnih invalida.

“Nikada nećemo dozvoliti da se ovi ljudi i njihov doprinos stvaranju Republike Srpske zaborave”, rekao je Tomaš.

On je naglasio da Opštinsko udruženje ratnih vojnih invalida u svom djelovanju ulaže mnogo entuzijazma, napora i truda kako bi se pomoglo ovoj kategoriji stanovništva, kao i da je njihova saradnja sa lokalnom vlašću uvijek bila izuzetna.

Od 2017. godine u Republici Srpskoj se 10. septembra obilježava Dan ratnih vojnih invalida kao sjećanje na taj datum 1993. godine, kada je Narodna skupština usvojila prvi Zakon o pravima vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

U Republici Srpskoj ima 31.278 ratnih vojnih invalida.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here