Vučić: Ne pada mi na pamet da vodim Srbe da ratuju za Mostar ili Sarajevo

0
416

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija poslije dugo vremena ima velike ideje, ali da to ne znači da bi on ratovao za Mostar ili Sarajevo i da je potrebno naučiti lekcije iz prošlosti i platiti cijenu.

“Srbija poslije dugo vremena ima velike ideje koje polaku uspijeva da definiše. Biće još mnogo otpora za to. Teško ćemo objedniti sve naše nacionalne teritorije, gotovo nemoguće, u jednu državu. I ne treba o tome da sanjamo. Ali ono o čemu možemo i smijemo da sanjamo jeste da ih objedinimo ekonomski i kulturno. Da svi nosimo istu srpsku košulju i govorimo srpskim jezikom”, kazao je on.

Lider Srbije je kazao da je veoma značajno da Srbija podiže ekonomiju i jezik.

“Kroz našu prošlost treba da učimo na greškama, da obilježavamo i da se borimo za poštovanje naših žrtava i da ih više ne bude u budućnosti i čuvamo sve što imamo i gradimo poziciju za bogatiju i uspješniju Srbiju. To je jedino što smijemo. Sve drugo je put u propast i nestanak Srbije i Srba”, mišljenja je predsjednik Srbije.

Gostujući na RTS-u istakao je značaj učenja lekcija iz prošlosti.

“Ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo ili ne znam šta, napamet mi nepada. Neću u tome da učestvujem nikada. Mi moramo naučiti i sagledati sve svoje teške lekcije iz prošlosti. Ako nismo tada razumjeli, srce nas je vuklo drugačije, za to moramo da platimo cijenu i da sada vodimo odgovornu politiku”, dodao je.

On je kazao da Srbima srce i pamet nisu na istoj strani kada je u pitanju Kosovo, jer “srce kaže jedno, a racio nešto donekle drugačije”.

Istakao je da je na Kosovu trenutno 91 ili 92 odsto Albanaca, koji već imaju potvrđenu državnost od strane zapadnog svijeta.

“Ja vas pitam šta ćemo da radimo ako dođe do bilo kakvog sukoba? Da se radujemo što će srpska vojska ući, da rizikujemo sukob sa NATO, ili da im kažemo’ ‘smijete da upadnete jer nećemo da reagujemo pa pobijte naš narod’? Pa šta mi ostaje na rukama, ili bilo kome od nas? Ili je svima lako pa ćemo prepustiti da neko u naše ime odlučuje”, rekao je Vučić dodajući da se zato zalagao za kompromis.

(Klix.ba)

PODIJELI