Vučić: Srbija finansira izgradnju mosta i auto-puta od Rače do Bijeljine

0
348

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da će Srbija, osim izgradnje mosta na rijeci Savi kod Rače, finansirati i 100 miliona evra od ukupno potrebnih 136 miliona za izgradnju 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine.

“Možemo da pomažamo i pomagaćemo još više”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Vučić je istakao da je na sjednici Savjeta bilo riječi o infrastrukturi i povezivanju.

“Ako pažljivo pogledate, bez obzira da li ste iz Banjaluke ili Sarajeva, iz Doboja ili Maglaja, mi smo posle Drugog svetskog rata, a neću ni da pričam o stvarima između dva svetska rata, uvek ostajali bez međusobnih komunikacija, kao da je neko želeo da se napravi neprobojni zid na Drini i da nikakvu komunikaciju nemamo”, naveo je Vučić.

On je rekao da nema nijednog auto-puta niti pruge i da je zato njegov prijedlog bio i tokom Berlinske konferencije i prilikom stvaranja regionalnog saveza “mini-šengena” da bude izgrađena pruga i Beograd-Sarajevo preko teritorija i Srpske i FBiH.

“Verujemo da ćemo u narednom periodu nekakav odgovor dobiti”, naglasio je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da pruži značajnu pomoć građanima Srpske kroz podršku izgradnje auto-puta do Bijeljine.

“Mi plaćamo izgradnju kompletnog mosta kod Rače preko Save. Republika Srpska i BiH neće imati nikakve troškove po tom pitanju. Spremni smo da platimo za tu dionicu i da pomognemo, da to bude naša velika, velika podrška razvoju Republike Srpske – a to je izgradnja auto-puta do Bijeljine”, naglasio je Vučić.

On je istakao da tu ima 17 kilometara od mosta do Bijeljine, ukupna procijenjena vrijednost radova je 136 miliona evra, i kako je obaviješten, nejveći dio eksproprijacije je završen, te će Srbija od tih 136 na sebe preuzeti 100 miliona evra.

“Reč je o ogromnom novicu. To znači da Srpska neće morati da brine o izvoznoj banci, zaduživanju i drugom. Srbija će taj deo preuzeti na sebe kakav će aranžaman i koliko godina unapred biti. Za nas je to važno jer će to značiti bližu vezu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, za Srpsku ostaje da se izgradi dionica Bijeljina-Brčko-Vukosavlje-Doboj, a dionica Doboj-Prnjavor-Banjaluka je već izgrađen.

“Ostaje, naravno, za ljude iz FBiH i Srpske da grade komunikaciju Bijeljina-Tuzla-Sarajevo, što bi za nas bilo značajno”, naglasio je Vučić.

On je rekao da će vjerovatno biti izložen kritikama u Srbiji zašto se ovoliko pruža pomoć.

“Ponosan sam na to, jer na taj način povezujemo i ceo region i pripadnike različitih naroda i naš srpski narod. Nemamo razloga da se plašimo da tako nešto javno kažemo i da tako nešto javno uradimo”, naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija “dođemo kao neki uspešan đak MMF-a” jer je prošla težak program između 2014. i 2017. godine, uspijeva da drži stopu javnog duga ispod 60 odsto, te bilježi najviši rast u regionu, i upravo zahvaljujući tome penzije i plate nešto brže rastu nego u drugim dijelovima regiona, a to može biti tako jer Srbija ima ubjedljivo najviše stranih direktnih investicija.

“Nije lako po tom pitanju boriti se sa Srbijom. Zato možemo da pomažemo i pomagaćemo još više”, istakao je predsjednik Srbije u Banjaluci.

/SRNA/

PODIJELI