Vučić u Trebinju dočekan ovacijama

0
649

Nikada poražena zemlja Hercegovina ne smije i neće biti zaboravljena, poručio je srpski predsjednik. Aleksandara Vučića uz aplauze, ovacije i transparente dočekalo je nekoliko hiljada Hercegovaca. Sa Trga Slobode Vučić je obećao milionska ulaganja u ovu regiju.

“Moramo svi zajedno da se brinemo prije svega putnom infrastrukturom, kasnije i željezničkom infrastrukturom, ali i većim ulaganjima da sačuvamo naš narod i obezbijedimo njegov opstanak na vjekovnim ognjištima”, poručio je Vučić.

Gradiće se Duhovni centar u Mrkonjićima, a bilećko najmnogoljudnije selo Baljci konačno će dobiti vodu, obećao je predsjednik Srbije. Uskoro stižu sredstva i za veće projekte.

“Pomoći ćemo i u daljem razvoju, unapređenju, obnovi, rekostrukciji i renoviranju Starog grada i to značajnim finasijskim sredstvima. Predsjednik Dodik je zamolio, on se bori za Srpsku svom snagom, molio je i tražio da pomognemo oko puta preko Tjentišta, tu su nešto veći iznosi potrebni, i mi smo dio toga dogovorili”, rekao je Vučić.

Neki projekti već su u realizaciji. Predsjednici i delegacija prvo su obišli radove na izgradnji vrtića “Srbija”. Za izgradnju vrtića u najvećem trebinjskom naselju, Vlada Srbije izdvojila je oko milion maraka. Svi projekti idu preko gradskih i republičkih vlasti.

“Želim da kažem da Srbija pomaže Srpskoj u značajnom obimu. Neću sada nabrajati sve te projekte ali u svakom slučaju mislim da bez te pomoći mnogi projekti bi ostali neriješeni i nezavršeni”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović skrenuo je pažnju da se na terenu vide konkretna djela a ne samo priče.

“Zahvalan sam im do neba, zato što čine sve da uvežu Srbiju i Srpsku. Što čine sve da pomognu Trebinju i Hercegovini koja je inače krševita, posna ali ne i poražena”, rekao je Petrović.

“Dobro došli u svoju kuću”, poručio je Vučić Trebinjcima otvarajući konzularnu kancelariju generalnog konzulata Srbije. Ova kancelarija značiće svakom Hercegovcu i biće jaka veza Srbije i Srpske. Za ekonomske veze pobrinuće se Komercijalna banka, zato je danas otvorena i poslovnica te banke u samom centru Trebinja.

“Želimo da budemo na usluzi svim građanima a sa druge strane da unaprijedimo ekonomsku saradnju. Ekonomija su misšići svake zemlje a banke su krvotok”, poručio je Vladimir Medan, predsjednik Komercijalne banke Beograd.

Boško Mekinić, predsjednik uprave Komercijalne banke AD Banjaluka napomenuo je da je Banka već duži niz godina prisutna u Trebinju.

“Ovo je jedna od boljih filijala u sklopu sistema Komercijalne banke, prate se svi infrstrukturni projekti koji se tiču lokalne zajednice”, ocijenio je Mekinić.

Boraveći u Trebinju, predsjednik Srbije obišao je i Saborni hram gdje ga je dočekao Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. U Trebinju su danas bili i premijerka Željka Cvijanović, neki od ministara RS, ali i svi predstavnici političkog i javnog života Hercegovine.

atv

PODIJELI