Vukotić i Bilbija tvrde – mi smo humanitarci!

0
597

Nismo paravojska mi smo humanitarni radnici, zajedno su poručili predsjednici “Veterana RS” i ogranka “Srbske časti” u Srpskoj.

Duško Vukotić i Igor Bilbija demantuju tvrdnje federalnih medija i ministra bezbjednosti BiH da “Srbska čast”  provodi vojnu obuku. Sakupljamo po 10-20 maraka i pomažemo svima bez obzira na vjeru i naciju, kaže  Igor Bilbija. Objašnjava da je sporne fotografije sa oružijem napravio njegov brat Bojan Stojković koji vodi organizaciju u Srbiji.

“Naša djelovanja su humanitarnog karaktera i to je sve što radimo. U uniformama smo se slikali sa veteranima ispred njihovog objekta ovdje gdje sjedimo i skinuli. A što se tiče oružija, ne znam o kojem oružiju govorite, ja nikakvo oružije nemam niti sam se slikao. Ono što se Bojan slikao možete njega pitati, a to su air soft klubovi u Srbiji”, objašnjava Igor Bilbija, predsjednik udruženje “Srbska čast”.

“Ukoliko su paravojna formacija ja potpisujem doživotnu robiju. U najmanju ruku mislim da bi bilo korektno, ako se ne dokaže tvrdnja Dragana Mektića, da podnese ostavku na tako odgovornu dužnost”, rekao je Duško Vukotić, predsjednik udruženja Veterani RS.

Dragan Mektić danas je bio nedostupan za komentar ali u njegovom SDS-u i danas  optužuju vlast u Srpskoj za pravljenje paravojnih formacija. Tvrde da se tako ugrožava međunarodni ugled Republike i pitaju nadležne ko je pozvao pripadnike “Srbske časti” na obilježavanje Dana Republike.

“Paravojne formacije okupljane su u jesen 2014. godine sa zadatkom da naprave incidente i fizičkom silom spriječe primopredaju vlasti ukoliko SNSD izgubi izbore, o čemu govore i međunarodni izvještaji. SDS  poziva predsjednika Republike i ministra unutrašnjih poslova da objasne kako je moguće da se ‘lica sa policijskim dosijeima’ godinama pozivaju na prijem u Vladu i da se nalaze u blizini štićenih ličnosti”, ističu u SDS.

SDS-u navode da spregu  vlasti i paravojnih formacija dokazuju  fotografije dok SNSD uzvraća  porukom da će Srpska biti sačuvana bez obzira na besmislice koje plasira opozcija. Kažu da su oni dio propagandne mašinerije iz Federacije a tamošnji mediji objavili su nove slike koje, navodno, svjedoče o vojnoj obuci u Nišu . I Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta zatražila je od nadležnih informaciju o  aktivnostima te organizacije. Igor Bilbija tvrdi da je priča prenaduvana i da on nikad nije osuđivan iako ima dosije u policiji.

“Da imam.I dajem svima vama dopuštenje da tražite dosije od sudstva, opštine, pravosuđa, koga hoćete. 2014. sam izvadio uvjerenje, Igor Bilbija neosuđivan nekanjavan i ne vodi se krivični postupak”, rekao je Bilbija.

U SDS-u pozivaju i predsjednika  Narodne skupštine RS da objasni ko je navedenim licima dozvolio ulazak u parlament i korišćenje male sale 10.decembra. Iz Skupštine odgovaraju da su čalnovi tog udurženja bili gosti “Veterana RS” koji imaju pravo na korišćenje sale. “Veterani” tvrde da se radi o prijateljskoj organizaciji čija obilježija stoje i na prostorijama udruženja u Banjaluci.

atv

PODIJELI