Za besplatne udžbenike tri miliona KM

0
390

Za besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike od trećeg do devetog razreda koji su treće i svake naredno dijete u višečlanim porodicama Vlada Srske će za ovu godinu izdvojiti tri miliona KM.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić navela je da bi, prema trenutnim podacima za školsku 2020/21. godinu, trebalo obezbijediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 učenika drugog razreda, te 10.275 učenika iz porodica sa troje i više djece.

– Za to je potrebno oko 2,5 miliona KM, a budžetom je planiran veći iznos zbog učenika pobjednika republičkih takmičenja. Ali, ali s obzorom na novonastalu situaciju izazvanu virusom korona, ta takmičenja nisu realizovana, te ne postoji osnov da se obezbijede udžbenici za ovu kategoriju učenika. Nadamo da će se situacija stabilizovati – rekla je Trivić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da ima informaciju od Saveza opština i gradova Srpske da će jedan broj jedinica lokalne samouprave obezbijediti udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih porodica, a u skladu sa mogućnostima.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidoviće rekla je da svake godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture potpisuju protokol kojim se definišu zajedničke obaveze kada je riječ o nabavci udžbenika.

– Cilj projekta je da se pomogne roditeljima, ali i nagrade odlični učenici da bismo ih motivisali da postižu još bolje rezultate – rekla je Davidović.

Ona je navela da je budžetom za ovu godinu za besplatne udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece planirano 250.000 KM.

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo od 2007. godine realizuje projekat oebzbjeđivanja besplatnih udžbenika za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, te je do sada za više od 18.700 kompleta udžbenika izdvojeno 2.250.000 KM.

/Srna/

PODIJELI