Za devet mjeseci 98 poginulih u saobraćajnim nesrećama – crne tačke Prnjavor-Klašnice i Topola Gradiška

0
361

Za devet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj poginulo je 98 ljudi u saobraćajnim nesrećama, te je potrebno konstantno raditi na unapređenju bezbjednosti saobraćaja i podizanju svijesti kod građana o značaju bezbjedne vožnje, rečeno je danas u Banjaluci na početku Međunarodne konferencije “Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić rekao je da je evidentirano povećanje broja poginulih u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 80, dok je za cijelu 2017. godinu bilo 115 poginulih.

On je rekao da resorno ministarstvo nije zadovoljno realizacijom ciljeva iz strategije koja reguliše ovu oblast, zbog čega nadležni i dalje moraju da rade na poboljšanju uslova za bolju bezbjednost u saobraćaju.

Trninić je napomenuo da je u proteklom periodu bilo izdvajano jedan odsto od ukupnih sredstava osiguravajućih kuća u Srpskoj za unapređenje bezbjednosti sabraćaja, te izrazio žaljenje što Narodna skupština Srpske nije podržala inicijativu resornog ministarstva da ta praksa bude nastavljena.

“U proteklom periodu prikupljeno je 2,8 miliona KM po tom osnovu. Nećemo odustati od te inicijative u budućnosti”, rekao je Trninić novinarima.

On je dodao da se s ciljem realizacije strategije za bezbjednost saobraćaja sprovodi niz edukativnih, preventivnih, ali i represivnih akcija, te da se radi na poboljšanju putne infrastrukture.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je najčešći uzrok stradanja na putevima Republike Srpske neprilagođena brzina kretanja vozila.

“Oko 30 odsto lica stradalo je zbog slijetanja vozila sa kolovoza, a 20 odsto njih su mladi između 21 i 30 godina”, naveo je Radović.

On je dodao da je ove godine posebno nepovoljan po broju poginulih bio avgust, kada je bilo 24 poginulih, te napomenuo da su juli i avgust inače mjeseci sa najnepovoljnijom statistikom.

Prema njegovim riječima, dvije takozvane crne tačke sa najvećim brojem poginulih na banjalučkoj regiji su putni pravac Klašnice-Prnjavor i Klašnice-Nova Topola-Gradiška.

Na dvovdnevnoj konferenciji učestvovaće oko 280 učesnika iz regiona i Evrope, biće predstavljeno 35 referata, te održano 10 uvodnih izlaganja.

Pojedincima koji su dali doprinos unapređenju bezbjednosti saobraćaja, kao i sponzorima koji podržavaju kampanje Agencije biće dodijeljena priznanja.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here