ZA KRST 100.000 EVRA Biće visok 33 metra i videće ga pola Srbije

0
1085

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, biće podignut pravoslavni krst visine 33,5 metara i težak 40 tona.

Krst će biti postavljen na planini Stolovi, na vrhu Usovica

Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov je dala Eparhija Žička još 2007. godine. Plan je da krst bude osvetljen noću, električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vetra.
– Krst će biti visok 33,5 metara jer je toliko godina imao Hrist godina kada je razapet, težak 40 tona i videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika… Struju koja će krst osvetljavati dobijaće se iz solarnih ćelija ili mini-vetrenjače koja će biti postavljena na vrhu. Teško je reći koliko će koštati, ali sigurno preko 100.000 evra – kaže za “Blic” sveštenik Ljubinko Kostić, predsednik odbora za podizanje krsta, naglašavajući da je dobijen blagoslov i od novopostavljenog episkopa Žičkog Justina.

Prema njegovim rečima, sredstva se prikupljaju isključivo iz donacija, a do sada je utrošeno oko 7.000 evra kako bi se izgradio prilaz vrhu, na kojem će se izvoditi radovi.

40 tona biće težak krst, a osvetljavaće ga struja dobijena iz solarnih ćelija i mini-vetrenjače

– Ovih dana će početi betonski radovi i gradnja nosača. Teško je reći kada će biti završen jer da nije bilo zemljotresa i poplava u Kraljevu, verovatno bi krst već bio postavljen. Prikupljanje sredstava ide dobro i očekujemo da ćemo i ovaj projekat što pre biti realizovan – kaže sveštenik.
Ideja za podizanje krsta potekla je iz Planinarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva još pre osam godina, koja je zatim podržana blagoslovom vladike Hrizostoma, tadašnjeg episkopa Žičke eparhije. JP „Srbijašume“ su Eparhiji Žičkoj ustupile plac na samom vrhu Usovica, kako bi se postavio krst koji će biti okrenut prema Kraljevu. Kako saznajemo, temelj za krst biće iskopan na dubini od tri metra. blic

PODIJELI