Za obnovu Notr Dama biće potrebno najmanje deset godina

0
391

Za popravku i obnovu katedrale Notr Dam, jedne od najpoznatijih zgrada na svijetu, biće potrebno dosta vremena, možda čak i decenije, što je mnogo duži period nego što je to zamislio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Stručnjaci za arhitekturu kažu da bi popravke mogle da zahtijevaju delikatnu ravnotežu između obnavljanja jedinstvenog izgleda veličanstvene zgrade i utvrđivanja strukture kako bi ona mogla još dugo godina da ostane da stoji.

Kako će izgledati obnova katedrale i koliko će trajati

– Ovo će biti spor proces i biće potrebno mnogo vremena – rekao je Džon Kasbarijan, dekan emeritus na Školi za arhitekturu Univerziteta Rajs, koji nadgleda i školski program u ​​Parizu, piše USA Today.

Većina radova će se fokusirati na rekonstrukciju krova, prvobitno izgrađenog od drveta, kazao je Kasbarijan, i očekuje da će trajati najmanje 10 do 20 godina. Srećom, crkva ima izuzetno precizan sistem dokumentacije za sve što se nalazilo unutra, rekao je on.

– Pitanje je samo kako da se napravi i zamijeni svaki komad koji je uništen – rekao je on.

Prema riječima stručnjaka bezbjednost mora da bude na prvom mjestu.

Prvi prioritet za restauratore biće instaliranje privremenog krova na zgradu, kaže arhitekta Džon Barton koji je radio na, konzervatorskim radovima na engleskim gotskim crkvama poput Kanterberijske katedrale i Vestminsterske opatije. To će pomoći stručnjacima da izvrše detaljnu inspekciju lokacije – posebno, koliko je struktura sigurna.

Nakon zaštite objekata, restauratorski timovi će početi sa procjenom nivoa štete. Taj proces bi mogao da traje godinama, rekao je on za CNN.

Tokom godina, istoričari i arheolozi su napravili iscrpne planove i slike, uključujući i detaljne, 3D laserski skenirane prikaze unutrašnjosti. Stiven Marej, profesor emeritus istorije srednjovjekovne umjetnosti na Univerzitetu Kolumbija, koji je radio na skeniranju krova, rekao je da se nada da novi krov neće biti replika, već moderna struktura visoke tehnologije – bolje pripremljena da se nosi sa opasnostima.

Francuski predsjednik Makron izjavio je u utorak da želi da vide katedralu iz 12. veka obnovljenu u roku od pet godina. Kasbarijan očekuje da će za to biti potrebno više vremena zbog velike površine koja je uništena, što će zahtijevati mnogo skela, a za rekonstrukciju svakog izgubljenog reljefa i skulpture biće neophodni najumješniji skulptori i restauratori.

Mnoge francuske gotičke katedrale, poput Notr Dama, izgrađene su tanke, vitke i krhke, što znači da da su više puuta obnavljane u toku njihove istorije, kaže Žan Fransoa Bedar, profesor na Arhitektonskoj školi Univerziteta Sirakuze.

On očekuje da obnova potraje 20 godina.

Već je ranije katedrala bila na ivici propasti

Nakon što je francuska revolucija ostavila katedralu u lošem stanju, u 19. vijeku restauratori Ežen Emanuel Viole Le Duk i Žan Batist Lasi sveobuhvatno su rehabilitiovali strukturu, rekao je Bedar.

Roman Viktora Igoa iz 1831. godine, “Zvonar Bogordičine crkve”, tada je u velikoj mjeri izazvao interes za renoviranje, kaže Kasbarijan.

Viole le Duk je uradio veći dio posla na obnovi krova zgrade, i dizajnirao je toranj koji se urušio u ponedjeljak. Taj restauratorski rad dramatično je promijenio karakter katedrale, rekli su Bedar i Kasbarijan, a veći dio katedrale ostao je u stanju iz 1800-ih.

Francuski zvaničnici nisu rekli da li će obnoviti drveni krov drvetom, a arhitekte i stručnjaci kažu da to ne bi bilo pametno.

– Ne očekujem da će hteti da naprave repliku starog drvenog krova. Kako ćete to učiniti sa drvetom u 21. veku? U svakom slučaju, drveni krov nije dobra ideja – rekao je Marej.

Koliko će koštati obnova?

U utorak je pokrenuta velika kampanja prikupljanja sredstava za obnovu Notr Dama. Skoro milijardu evra je prikupljeno. Francuska posjeduje katedralu, koja je bila u središtu višegodišnjeg sukoba između nacije i pariske nadbiskupije o tome ko bi trebalo da finansira neophodne restauratorske radove na urušenim balustradama, ruševinama gargojila i ispucalim fasadama, piše Rojters.

Prerano je za procjenu troškova štete, ali se očekuje da će oni iznositi nekoliko stotina miliona evra.

(Blic)

PODIJELI