Za potpuno čišćenje BiH od mina potrebno 336 miliona KM

0
283

Za novi strateški plan koji predviđa da BiH potpuno bude očišćena od mina do 2025. godine potrebno je izdvojiti 336 miliona KM, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/ Saša Obradović.

Obradović je rekao novinarima, pred početak dvodnevne konferencije “Humanitarno deminiranje u BiH – Put ka završetku”, da je cilj skupa podizanje interesa za program protivminskog djelovanja u BiH i razmatranje mogućnosti mobilizacije svih raspoloživih resursa na tom polju.

On je naveo da je trebalo da taj proces bude završen u martu 2019. godine, ali da nije bio obezbijeđen sav novac, zbog čega je u aprilu BiH podnijela zahtjev za produženje roka do 2025. godine.

“Potrebno je puno političke volje da ovaj proces unutar BiH bude završen do 2025. godine. Zajedno sa donatorima i učesnicima u protivminskim akcijama mi polako moramo dovesti put do kraja gdje ćemo reći da je BiH slobodna od mina”, naglasio je Obradović.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je novinarima da EU podržava BiH i u ovoj aktivnosti, a podržavala je i prije ratifikacije Otavske konvencije, koja predstavlja važan dokument.

“Nažalost, u BiH ima još teritorije koja se treba deminirati i na tome trebamo svi raditi. EU do sada je uložila više od 46 miliona evra u ovu oblast, a u naredne dvije godine planirano je ulaganje još sredstava za zajednički rad u saradnji sa nadležnim resornim tijelima”, istakao je Vigemark.

Vigemark je napomenuo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara /koja nije održana zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda/ trebalo da bude usvojen novi strateški plan koji predviđa da BiH bez mina bude do 2025. godine.

“Ne treba dozvoliti da politički razlozi sprečavaju rješavanje pitanja u BiH, kao što je ovo, jer mine su prijetnja i sprečavaju dalji razvoj potencijala u socio-ekonomskoj oblasti, poljoprivredi, turizmu i drugim”, naglasio je Vigemark.

Ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser pozvala je organe vlasti BiH da ulože što veće napore i poboljšaju koordinaciju kako bi do 2025. godine problem u vezi sa minama bio riješen.

U BiH od završetka rata do danas od mina je stradalo 1.758 osoba, od kojih 614 smrtno.

U ovoj godini dogodila su se tri minska incidenta u kojima je poginula jedna osoba, dok ih je troje povrijeđeno. Sve tri nesreće dogodile su se u obilježenim minskim poljima, a razlozi ulaska osoba u ova područja bio je lov i ispaša stoke.

Konferencija “Humanitarno deminiranje u BiH – Put ka završetku”, koju su organizovali Ministarstvo civilnih poslova BiH, Komisija za deminiranje i BHMAK, okupila je predstavnike institucija BiH, nevladine organizacije, privatni sektor i predstavnike međunarodnih i domaćih organizacija uključenih u rješavanje ovog problema.

Na dvodnevnoj konferenciji je predviđeno predstavljanje nove strategije protivminskog djelovanja do 2025. godine, kao osnov za produženje roka za ispunjavanje zahtjeva prema Konvenciji o zabrani upotrebe protivpješadijskih mina.

BiH je 1997. godine među prvima potpisala Konvenciju o zabrani upotrebe, proizvodnje, transporta i skladištenja protivpješadijskih mina. Konvencija je ratifikovana 1998. godine, a stupila na snagu 1. marta 1999. godine u vrijeme kada je BiH postala član Otavske konvencije.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here