ZA PROJEKTE MLADIH 350.000 KM: Opština Prnjavor ulaže u obrazovanje i daje studentske nagrade

0
223

PRNJAVORSKA opština, koja niz godina služi kao primer u Srpskoj, ove godine će iz opštinske kase za obrazovanje i pomoć mladima, kroz razne omladinske projekte, stipendije, studentske nagrade, izdvojiti više od 350.000 maraka.

Čelni čovek opštine Darko Tomaš, navodi da je Prnjavor jedna od retkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

Tako je, između ostalog, ovih dana na višednevno nagradno putovanje na Jahorinu poslato 10 najboljih studenata. Među njima su i troje sa prosekom višim od 9,5, Dejana Vasić, Milica Jovljević i Milan Palikuća, koji su nagrađeni i sa po 5.000 KM.

Tomaš ističe da se najveći deo izdvaja za obrazovanje, odnosno stipendiranje mladih.

Ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika iz budžeta ćemo izdvojiti 268.300 KM. Opštinsku stipendiju ove godine dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika – precizirao je Tomaš.

STIPENDIJE
STIPENDIJE za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 meseci, za studente iz reda boračke populacije je 150 KM, a učeničke 70 KM.
Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosek ocena viši od sedam imaju pravo na stipendiju, kao i sva deca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i deca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

Opština je prvi put uvela da stipendiju dobiju i svi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prosek ocena pet, kojih je ove godine 47.

NOVOSTI N Đurić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here