Za rekonstrukciju UKC RS više od 250 miliona KM!

0
1407

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je danas nadu da će radovi na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci biti završeni već u idućoj godini, te da će to biti jedna od najbolje opremljenih zdravstvenih ustanova takve vrste u regionu.

Dodik je, tokom svečane primopredaje rekonstruisanih i opremljenih novih etaža Centralnog medicinskog bloka UKC Srpske, rekao da se radovi u vezi s ovim centrom ostvaruju predviđenom dinamikom i u kontinuitetu.

– Nove prostorije su veoma funkcionalne i po standardu ne zaostaju za onima u regionu i Evropi – rekao je on.

Dodik je istakao da je Srpska u rekonstrukciju i opremanje UKC-a uložila i uložiće više od 250 miliona KM.

– Ranije smo rješavali pitanja u vezi sa infrastrukturnim potrebama, a onda se odlučili za ovu kapitalnu investiciju koja podrazumijeva potpunu rekonstrukciju Kliničkog centra i stvaranje uslova za sadržaje koje nismo imali. Ključno pitanje jeste da se donji dio kliničkog centra preseli na ovu lokaciju, jer je dosta ugroženo funkcionisanje tog dijela i tih službi – rekao je Dodik, prenosi portalSrpskaCafe.

On je naveo da se u UKC Srpske dnevno pregleda oko 5 000 pacijenata, uključujući i hospitalizacije, što govori o značaju ove ustanove.

– To pokazuje koliko je važno da očuvamo funkciju Kliničkog centra i damo novi sadržaj. Ovdje će se sanirati i izgraditi neki drugi sadržaji – sve zdravstvene ustanove i institucije, od srednje medicinske škole, do fakulteta, kako je predviđeno master planom koji smo izradili za ovaj prostor – najavio je Dodik.

On je zahvalio izvođačima radova, poslovodstvu UKC-a, Vladi Srpske i resornom ministarstvu na održavanju dinamike radova, te na činjenici da je ova ustanova nesmetano obavljala sve svoje funkcije.

– Nije se prekinulo sa osnovnim poslom, nego je sve išlo u hodu, rekonstrukcija, i obavljale su se sve predviđene funkcije – rekao je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović navela je da je Vlada u strateškoj oblasti zdravstva realizovala niz projekata na planu poboljšanja uslova i liječenja pacijenata, kao i rada medicinskog osoblja.

– To podrazumijeva nabavku adekvatne i moderne opreme, kao i obezbjeđivanje objekata koje će omogućiti da se organizuju sve te medicinske aktivnosti. Zaista izražavam zadovoljstvo što sve teče planiranom dinamikom i želimo da sljedeće godine vidimo zaokruženu ovu priču, da se sve službe ovdje otvore i da se počne raditi u sasvim novim uslovima – rekla je Cvijanovićeva, prenosi prenosi portal SrpskaCafe.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić istakao je da su danas iz Centralnog medicinskog bloka preseljene Klinika za kardiologiju, Klinika za onkologiju, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane i dio Službe za maksilofacijalnu hirurgiju.

– Tu smo da pokažemo da projekat ide svojim tokom, da nema zastoja i da najavimo da ćemo krajem oktobra da preselimo i Kliniku za plućne bolesti – rekao je Bogdanić.

On je rekao da bi sljedeće godine, kada bude završeno Sjeverno krilo UKC-a i operacione sale, u nove prostorije trebalo da se preseli i hirurgija.

– UKC će tad biti kompletiran sa svim klinikama na ovoj lokaciji – rekao je Bogdanić i precizirao da je u okviru ovog dijela projekta rekonstrukcije i dogradnje UKC-a Srpske ukupno uloženo 84 miliona evra.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Srpske Vlado Đajić istakao je da su novi prostori na četvrtom i petom spratu, u koji su preseljenje klinike, komforni, te da je dobijena i nova oprema.

– Naš zadatak je da pacijentima obezbijedimo kvalitetnu uslugu, radimo na poboljšanju ljubaznosti i usavršavanju. Nekoliko naših ljekara je na edukacijama u inostranstvu i cilj je da i time unaprijedimo zdravstvo Srpske – rekao je Đajić.

On je naglasio da je rukovodstvo Srpske prepoznalo da je zdravlje stanovnika bitno za opstanak na ovim prostorima.

– Velika ulaganja su ostvarena do sada, a imamo obećanja da ćemo zajednički raditi na konsolidaciji finansijskih problema – rekao je Đajić.

Svečanoj primopredaji rekonstruisanih etaža Centralnog medicinskog bloka UKC-a Srpske prisustvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, kao i istaknuti ljekari i brojno medicinsko osoblje.

U novim rekonstruisanim spratovima Centralnog medicinskog bloka nalazi se više od 120 kreveta, a u prethodno dvije preseljene etaže je 216 kreveta.

Puštanjem u rad do sada svih obnovljenih etaža pacijentima su na raspolaganju savremeno opremljene prostorije ukupnog kapaciteta 336 kreveta.

Završetak “Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila UKC-a Srpske” očekuje se 2018. godine.(BL PORTAL)

PODIJELI