Za sanaciju štete od zemljotresa u RS trebaće milioni

0
509

Ukupna šteta nastala u četiri lokalne zajednice u Srpskoj koje su najviše pogođene u zemljotresu koji je 29. decembra prošle godine pogodio Hrvatsku, a onda i seriji blažih potresa nakon njega, još nije procijenjena, ali se već sada zna da će se mjeriti u milionima maraka.

Komisije za popis štete u Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Prijedoru već danima imaju pune ruke posla.

Uporedo s tim, rukovodstva pogođenih lokalnih zajednica pitaju se kako će biti sanirana oštećenja koja su evidentna i na privatnim i na javnim objektima.

Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica, potvrdio je za “Nezavisne” da je šteta u ovoj lokalnoj zajednici višemilionska. Kaže da imaju prijavljena oštećenja na oko 600 objekata, ali bi ta brojka mogla biti i veća, jer svi objekti još nisu popisani.

“Svaki dan imamo nove prijave. Imamo 600 prijavljenih, ali vjerujem da će broj biti puno veći. Još nemamo preliminarni iznos štete, dok komisija sve ne popiše. Ali, višemilionska je sigurno. Trenutno nam je najpotrebniji građevinski materijal – blokovi, sitna cigla, crijep i slično”, istakao je Janjetović.

Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice, kaže za “Nezavisne” da je kod njih prijavljena šteta na 590 objekata.

“Preliminarni podaci pokazuju da šteta, u najmanju ruku, iznosi oko 600.000 maraka. Mi smo od Vlade Srpske dobili 100.000 KM i sada iznalazimo rješenja, da vidimo kako ćemo to riješiti. Imamo prioritete. Vjerovatno da 80 odsto ljudi neće dobiti nikakvu naknadu, pošto nemamo dovoljno sredstava”, rekao je Reljić za “Nezavisne”.

Dodaje da im je trenutno najpotrebniji građevinski materijal za četiri kuće koje su se srušile, a to su željezo, cement, blokovi, građa, stolarija… Za ljude kojim su kuće srušene pronađen je privremeni smještaj.

“Jedne smo smjestili u hotel, te im opština plaća smještaj, drugi su kod rodbine, treći spavaju u nekom ambaru koji je napravljen, jer neće da idu od kuće. Četvrti su kod komšije”, istakao je Reljić.

Boško Stojančić, predjednik Komisije za procjenu štete u Prijedoru, potvrdio je za “Nezavisne” da, po gruboj procjeni, u ovom gradu ima oko 400 objekata koji su pretrpjeli štetu, te da je najčešće riječ o stambenim objektima.

“Mi smo na tri načina prijave zaprimali. Potrebno je provjeriti da li se te prijave poklapaju, kako bismo znali tačan broj. Pretpostavljam da ćemo imati oko 400 objekata koji su pretrpjeli štetu. O iznosu štete ne možemo govoriti još ni ugrubo. U gradskoj zoni nije bilo velikih oštećenja, ali na selima stvarno ima kuća u kojim je opasno da se u njima boravi. Ogroman je broj prijava i još nismo stigli sve da obiđemo”, istakao je Stojančić.

Iz opštine Novi Grad kratko su nam rekli da je kod njih prijavljena šteta na oko 350 objekata, ali još nije procijenjena.

“Članovi Komisije za popis štete još obilaze teren, tako da je o iznosu zasad rano govoriti”, kazali su iz ove opštine.

/Nezavisne/

PODIJELI