Za šest mjeseci na području PU Doboj poginulo osam lica

0
339
Doboj – Osam lica poginulo je u saobraćajnim nesrećama na području dobojske Policijske uprave tokom prvih šest mjeseci ove godine, rekao je danas direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Radović je naveo da je na području ove uprave tokom prošle godine poginulo ukupno 28 lica, što je za sedam više nego 2017. godine kada je evidentiran 21 smrtni slučaj.

On je istakao da ti pokazatelji i nisu loši u odnosu na druge policijske uprave, ali da ukupno stanje bezbjednosti saobraćaja na nivou Srpske nije zadovoljavajuće, uprkos brojnim akcijama koje preduzimaju svi subjekti – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, Ministarstvo saobraćaja Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja.

“Ljetni period zbog povećanog broja vozila uzrokuje puno posla i problema kako da saobraćaj bude bezbjedan”, izjavio je Radović novinarima u Doboju, gdje je sa predstavnicima lokalne vlasti razgovarao o unapređenju bezbjednosti u saobraćaju.

Radović je naveo da bezbjednost ne može biti podignuta na viši nivo bez aktivnog učešća jedinica lokalne samouprave.

“Danas smo u Doboju dogovorili niz aktivnosti – od formiranja savjeta za bezbjednost u saobraćaju grada Doboja, do mogućnosti prijave na konkurse za sufinasiranje projekata iz bezbjednosti saobraćaja koje svake godine raspisuje Agencija za bezbjednost saobraćaja”, rekao je Radović i dodao da će naredni konkurs biti raspisan za desetak dana.

On je rekao da je cilj tih konkursa unapređenje bezbjednosti djece u saobraćaju putem elaborata bezbjednosti škola, uređenje zona i prilaza školama, kao i načina na koji djeca dolaze na nastavu.

Radović je najavio da će do kraja godine u Doboju biti organizovani Dani bezbjednosti saobraćaja.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naveo je da je ova lokalna zajednica pred početak nove školske godine akcenat stavila na bezbjednost najmlađih i dodao da je u toku postavljanje neophodne signalizacije.

Jerinić je rekao da su na području Doboja evidentirana četiri kritična ulaza u grad koja će u narednom periodu biti riješena u saradnji sa “Putevima Republike Srpske”.

PODIJELI