Za stipendiranje 288 studenata i učenika iz opštinskog budžeta 268.300 km

0
476

Opština Prnjavor ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika izdvojiće iz budžeta 268.300 KM, izjavio je načelnik opštine Darko Tomaš.

Opštinsku stipendiju ove godine dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika.

Stipendija za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 mjeseci, za studente iz reda boračke populacije je 150 KM, a učeničke 70 KM.

Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosjek ocjena viši od sedam imaju pravo na stipendiju, kao i sva djeca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i djeca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

On je istakao da je opština prvi put uvela da stipendiju dobiju i svi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prosjek ocjena pet, kojih je ove godine 47.

“U narednim godinama nastojaćemo da povećamo obuhvat stipendista i sam iznos stipendija, jer je ulaganje u mlade najbolja i najisplativija investicija koja će nam se višestruko vratiti kroz njihovo zalaganje za svoju lokalnu zajednicu” , istakao je Tomaš.

On je napomenuo i da je Prnjavor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Republici Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija u školskoj 2020/2021. godini organizovano je večeras u Centru za kulturu.

SRNA

PODIJELI