Za vikend počinje prvenstvo Srpske u basketu 3X3

0
548

Četvrto prvenstvo Republike Srpske u basketu tri na tri počinje ovog vikenda i biće igrano u 21 lokalnoj zajednici, najavili su danas predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević i predsjednik Tri na tri saveza Republike Srpske LJubiša Šikarac.

Domaćini karavana lige u basketu tri na tri su Ugljevik, Petrovo, Bratunac, Banjaluka, Trn, Modriča, Doboj, Kozarska Dubica, Laktaši, Novi Grad, Prnjavor, Šipovo, Lopare, Šamac, Istočni Drvar, Brod, Prijedor, Gradiška, Bijeljina, Teslić i Derventa.

Šikarac je naveo da je Savez, na čijem je čelu, jedina organizacija u Republici Srpskoj i BiH, koja se bavi organizacijom i promocijom ove vrste basketa.

On je rekao da će nakon 21 turnira biti poznat šampion ligaškog dijela prvenstva, a to će biti ekipa koja skupi najviše bodova, te će nastupiti na finalnom prvenstvu Austrije u Beču, 20. i 21. avgusta.

“Taj turnir ima status čelendžera i sve ekipe koje budu na njemu boriće se za prolazak u dalje takmičenje – Vorld tur /FIBA 3×3 World Tour/. Nakon toga imaćemo i finalni turnir Prvenstva Republike Srpske, gdje ćemo dobiti šampiona Srpske u basketu”, izjavio je Šikarac na konferenciji za novinare u Bijeljini.

Šikarac je napomenuo da je u toku procedura obezbjeđivanja da i šampion Republike Srpske nastavi svoje takmičenje na nekom od čelendžera i masters turnira.

“Hvala i kabinetu predsjednika Republike i Ministarstvu porodice, omladine i sporta, koji su nas pratili svih ovih godina i pomogli da napravimo ozbiljnu priču”, rekao je Šikarac.

On je napomenuo da je cilj da se ova liga proširi na sve gradove.

“Osim ove lige Republike Srpske, kod nas postoje i dva `satelit` turnira – na Palama i u Prnjavoru. I njihovi pobjednici se, takođe, plasiraju na čelendžer turnire”, naveo je Šikarac.

Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević istakao je da su ponosni na Prvenstvo tri na tri, koje je najorganizovanije na teritoriji BiH.

“Savez je od ove godine odlučio da se još aktivnije uključi u podršku organizacije ovog takmičenja, tako da ćemo omogućiti da pobjednik Lige ide na čelendžer u Austriju, što je novina”, rekao je Đurđević.

Đurđević je napomenuo da se radi i na unapređenju ovog takmičenja, uspostavlja i materijalna i disciplinska odgovornost.

“Basket tri na tri je u velikoj ekspanziji, odnedavno i olimpijski sport, te zato težimo unapređenju stepena organizacije”, rekao je Đurđević.

Generalni sponzor je “Nikšićko pivo”, zahvaljujući kojem će svi turniri biti prenošeni uživo.

SRNA

PODIJELI