ZA VIKEND TROPSKI TALAS

0
993

 

Republiku Srpsku i Srbiju za vikend očekuje još jedan tropski talas poput onog s početka jula, rekao je Srni prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Branko Bijelić.
Bijelić je naveo da bi temperatura vazduha oko 19. jula trebalo da pređe 36 ili 37 stepeni Celzijusovih i to vjerovatno u zapadnom dijelu Republike Srpske i Hercegovini, a u Srbiji – u Beogradu, Pomoravlju i Južnom Banatu.

U Republici Srpskoj jutarnja temperatura biće od 18 do 23 stepena, a najviša dnevna od 32 do 35 stepeni, osim u zapadnim dijelovima Republike Srpske i u Hercegovini, gdje će biti oko 37 stepeni Celzijusovih.

On kaže da će do kraja sedmice temperatura u Srbiji rasti postepeno i da će jutarnja temperatura biti između 19 do 26 stepeni, a da se poslije 17. jula temperatura noću neće spuštati ispod 20 stepeni.

“Kratkotrajno osveženje u Republici Srpskoj i Srbiji nastupiće oko 20. jula, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, grmljavine. Temperatura bi opala za tri do pet stepeni, pa bi najviša dnevna bila od 30 do 33 stepena”, kaže Bijelić.

Novi rast temperature očekuje se od 22. jula do kraja sljedeće sedmice. Najviša dnevna temperatura kretaće se između 32 do 35 stepeni, a ponegdje će biti i veća.

Prema prognozi, avgust će biti topao i suv. Temperatura će biti iznad prosjeka, a količina padavina ispod prosjeka.

“Očekuje nas suvlji i topliji period, s temperaturom i dalje od 30 do 35 stepeni”, naveo je Bijelić.

PODIJELI