Za vozače kamiona kućna izolacija, za putnike karantin

0
664

Vozači kamiona iz Republike Srpske koji prevoze robu i takvim vozilom ulaze u BiH imaju mogućnost da idu u kućnu izolaciju, dok se njihove kolege, koje to učine privatnim vozilom, tretiraju kao putnici i odlaze u karantin, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci pojasnio da kamiondžije po dolasku na granicu dobijaju rješenje za kućnu izolaciju od 14 dana.

– Oni, u slučaju kretanja u tih 14 dana ili da bi otišli po kamion, moraju dobiti od svog poslodavca potvrdu o odlasku na sljedeću turu – rekao je Šeranić i dodao da ove vozače “prati onaj koji ih kontroliše”.

On je objasnio da je moguće da su određene osobe, koje su prevoznici i voze kamion u drugim zemljama, zadržane u karantinu, ali je ponovio da su oni, najvjerovatnije, ušli u BiH privatnim vozilima ili automobilima.

– Onda se oni tretiraju kao sve ostale osobe koje su putnici. To znači da idu u karantin u Gradišku, da se tamo pregledaju i evidentiraju, da im se uzimaju nalazi i da ih se prosljeđuje dalje u karantin u njihovim lokalnim zajednicama na 14 dana. To je ta razlika – naveo je Šeranić.

Šeranić je rekao da ljekari izdaju recepte za lijekove za tromjesečnu terapiju ili duži vremenski period da pacijenti ne bi išli često u ambulante i izlagali se riziku da dođu u kontakt sa potencijalno oboljelim licima od korona virusa, te dodao da to nije ništa neuobičajeno.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđen 226 slučaj osoba pozitivnih na novi virus korona.

/Srna/

PODIJELI