Za zanate veće interesovanje

0
336

Obećana stipendija i siguran posao uticali su na to da veći broj svršenih osnovaca u Republici Srpskoj ove godine izabere jedno od deficitarnih zanimanja, poput alatničara, bravara – zavarivača, mesara i pekara.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić rekao je da je juče, prvog dana upisa za učenike koji imaju manje od 60 bodova, bilo više zainteresovanih za deficitarna zanimanja nego lani.

– U Poljoprivrednoj školi za smjerove pekara i mesara stiglo je po deset prijava, koliko i za zanimanje bravar-zavarivač u Tehničkoj školi, što je dobro interesovanje u odnosu na prošlu godinu. Za zanimanje tehničar modelar obuće u Školi učenika u privredi stigle su četiri prijave – rekao je Bajić, koji je i direktor banjalučke Građevinske škole. On očekuje da će danas i sutra, do kada traje upis, biti i prijava za smjer zidar – armirač u Građevinskoj školi, što je takođe deficitarno zanimanje.

Profesor u Ugostiteljskoj-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci Predrag Tošić rekao je da među budućim srednjoškolcima vlada veliko interesovanje za ovu školu.

– Učenici i roditelji su prepoznali potencijal naše škole, odnosno da nakon završetka školovanja imaju sigurno zaposlenje i to je sigurno jedan od glavnih razloga što đaci žele da pohađaju našu školu – kazao je Tošić.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj kaže da je prvog dana upisa ove godine bilo više zainteresovanih za deficitarna zanimanja u odnosu na prošlu godinu.

– Riječ je uglavnom o zanatima i ove godine ima interesovanja za sve. Upis traje još dva dana, a tu je i julski upisni rok. Na veće interesovanje za deficitarna zanimanja, poput alatničara i bravara – zavarivača, sigurno je uticala stipendija i mogućnost zapošljavanja – kazala je Soviljeva.

Dragana R. iz okoline Banjaluke predala je dokumenta za Poljoprivrednu školu u Banjaluci, smjer pekar.

– U osnovnoj školi sam bila vrlo dobar učenik, a za ovaj smjer sam se odlučila jer se lako dolazi do posla. Osim toga, finansijsko stanje u porodici je takvo da će mi 100 KM stipendije mjesečno koje je Vlada RS obećala mnogo značiti – kazala je ona.

Deficitarna zanimanja

S ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada Vlada RS je, na inicijativu premijera Radovana Viškovića, donijela odluku da finansijski stimuliše upis učenika kada je riječ o 19 deficitarnih zanimanja. Svršenim osnovcima deficitarna zanimanja nude u 35 srednjih škola u 28 lokalnih zajednica u RS.

/Glas Srpske/

PODIJELI