ZABAVE ŽARIŠTA ZARAZE U Srpskoj preminule tri osobe, potvrđeno još 139 slučajeva korona virusa

0
400

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 139 slučajeva zaraze novim virusom korona, a prijavljena su tri smrtna slučaja.

Privatne zabave su i dalje uzrok za ogroman broj pozitivnih u lokalnim zajednicama – rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

I dalje imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju, kaze on i dodaje da apeli ne važe za pojedince.

– U periodu do 14 dana nakon događaja i proslava imamo porast pozitivnih osoba. Preduzimanje mjera u opštinama ne treba da čeka pogoršanje situacije, već moze da se radi i preventivno. Moramo biti svjesni da počinje školska godina, a građani treba da znaju da svi imamo odgovornost. Pogoršanje epidemiološke situacije može dovesti i do zatvaranja škola, što nikome nije u cilju – kaže Zeljković.

Zeljković ističe da se u RS ide ciljanim testiranjem da se otkrije što više pozitivnih slučajeva. Preko 4000 komercijalnih testova je do sada urađeno u Institutu, precizira on, dodajući da Institut ima dovoljno testova na raspolaganju i očekuje isporuku novih.

Epidemiolog Jelena Đakovic Dević ističe da su prijavljena tri smrtna slučaja, iz Banjaluke, Bijeljine i Mrkonjić Grada.

Ukupno je 227 smrtnih slučajeva od početka epidemije.

Najviše novopotvrđenih slučajeva virusa je iz Banjaluke – 23. U bolnicama je 255 pacijenata, od čega u UKC RS 60 osoba.

– Imamo pogoršanje situacije i nismo očekivali ovako nepovoljnu situaciju tokom jula i avgusta. Zabrinjava i početak skolske godine i bitno je da se obezbjedi sigurno okruženje za djecu. Apelujemo da se građani prodržavaju svih preporuka, jer je to najefikasnije u borbi protiv virusa – ističe ona.

Ona kaže da sve zemlje u okuženju imaju nepovoljnu situaciju, i da se primjenom mjera moze poboljšati situacija.

/Srpskainfo/

PODIJELI