Zabilježen spektakl na nebu koji se viđa jednom u životu

0
389

Izuzetno rijedak astronomski spektakl odigrao se u ponedjeljak na nebu. Planete Jupiter i Saturn su se poravnale, odnosno približile jedna drugoj, i napravile veliku planetarnu konjunkciju, poznatu i kao “Božićna zvijezda”.

Gledano sa Zemlje, planete su izgledale veoma blizu jedna drugoj, a taj događaj zabilježili su astronomi.

Velika konjunkcija odigrala se prvog dana zime. Međutim, naučnici kažu da je taj tajming čista slučajnost.

Astronomi sa američkog Univerziteta “Rajs” objavili su da će se prvi put poslije 800 godina najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, na noćnom nebu približiti jedan drugoj na svom minimalnom rastojanju.

​O ovom rijetkom fenomenu davno je svjedočio i poznati astronom Galileo Galilej.

Ako je nebo bilo vedro, konjunkcija Jupitera i Saturna mogla je da se gleda golim okom, dvogledom ili teleskopom, iznad jugozapadnog horizonta nakon zalaska Sunca.

Ove dvije planete već nekoliko mjeseci na nebu pratile su jedna drugu, tačnije djelovalo je kako manje sjajan Saturn prati i približava se Jupiteru.

Posljednja ovakva konjunkcija dvije najveće planete Sunčevog sistema dogodila se 1623. godine. One su se tada mogle vidjeti u istom vidnom polju Galilejevog teleskopa.

Sljedeće velike konjunkcije Jupitera i Saturna, kada je rastojanje na nebeskoj sferi bilo manje od 0,2 stepena, desiće se 2020, 2080, 2417 i 2477. godine.

(Sputniknews.com)

PODIJELI