Zaboravite na lijepo vrijeme! Ovo što dolazi nije ni malo lijepo!

0
1090

Iz Zavod za javno zdravstvo upozoravaju stanovništvo na najavljeni toplotni talas koji bi sljedećih dana mogao podići živu u termometrima do 40. podioka.

Kako je saopšteno iz Zavoda, visokim temperaturama i UV zračenjem posebno su ugroženi djeca, osobe starije životne dobi, trudnice, hronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom prostoru, te se preporučuje niz zaštitnih mjera.

Treba izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme najvećih vrućina, između 11 i 18 sati, tuširati se treba mlakom vodom, a posebno treba pripaziti na nagle izlaske iz rashlađenih prostorija na vrućinu.

Prostorije u kojima se boravi tokom noći treba provjetravati, a danju spustiti roletne na prozore, potrebno je uzeti dosta tekućine (vode, prirodnih nezaslađenih sokova i mlijeka), izbjegavati alkoholna, gazirana i pića s puno kofeina, te jesti lako probavljivu hranu (voće, povrće, lagane čorbe, nemasne sireve, ribu i slično), a izbjegavati prženu i masnu hranu.

Osobama starijim od 65 godina savjetuje se da piju vodu bez obzira jesu li žedni, jer njihov organizam ima smanjene rezerve vode, a hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisane lijekove.

Kada je u pitanju odjeća, preporučuje se svijetla, prozračna odjeća od prirodnih materijala, nošenje šešira i kapa, kao i zaštitnih naočara.

Na kožu treba nanijeti zaštitnu kremu za sunčanje pola sata prije izlaganja suncu, a to se posebno odnosi na malu djecu.

U slučaju vrtoglavice, slabosti nemoći, tjeskobe, glavobolje treba hitno otići u hladan prostor i zatražiti pomoć, preporučuju iz Zavoda za javno zdravstvo. /fena/.

 

PODIJELI