ZABRANJENA MUZIKA, OGRANIČENA OKUPLJANJA Štab za vanredne situacije produžio mjere do 21. decembra

0
345

Do 21. decembra dozvoljena su javna okupljanja isključivo do 50 ljudi, privatna slavlja -rođendani, kštenja, svadbe do deset ljudi, a zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objetkima.

Do 21. decembra dozvoljena su javna okupljanja isključivo do 50 ljudi, privatna slavlja -rođendani, kštenja, svadbe do deset ljudi, a zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objetkima.

Odlučio je ovo Republički štab za vanredne situacije na današnjem sastanku na kojem su razmatrane mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj.

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i osobe koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava Instituta za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera, biće kažnjavano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava Instituta za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 21. decembra ograničava se radno vrijeme od 6 do 22 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

Ovim Zaključkom, do 21. decembra, dragstori od 22 do 6 časova, mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 21. decembra dozvoljene se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane Instituta za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane Instituta, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja osoba u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju osoba koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa. Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

 

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave u slučaju pogoršane epidemiološke situacije dužne su da na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio Zaključak o testiranju žrtava nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće na virus korona „SARS-CoV-2“.

Nakon što je prihvatio Informaciju o potrebi pružanja usluge testiranja žrtvama nasilja u porodici prilikom smještaja u sigurne kuće na virus korona „SARS-CoV-2“, Republički štab je zadužio JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ da licima koja su žrtve nasilja u porodici, prilikom smještaja u sigurne kuće, u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, omogući besplatno testiranje na virus korona „SARS-CoV-2“.

Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ i nadležni centar za socijalni rad /služba socijalne zaštite.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja RS.

srpskainfo.com

PODIJELI