Zahvalnice i knjige za škole iz Prnjavora, Srpca i Dervente

0
422

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uručio je juče predstavnicima prnjavorske opštine i 10 osnovnih i srednjih škola iz Prnjavora, Srpca i Dervente zahvalnice i knjige “Humano srce Srpske”.

Ovo je znak zahvalnosti za učešće u velikoj humanitarnoj akciji Odbora za izgranju Dnevnog centra “Podrži me – 9.januar” u Kosovskoj Mitrovici, projektu čija je ukupna vrijednost 280.000 evra.

Osim prnjavorske opštine, zahvalnice su dobili Osnovna škola /OŠ/ “Branko Ćopić”, Gimnazija, Centar srednjih škola/CSŠ/ “Ivo Andrić” i Muzička škola iz Prnjavora, OŠ “Petar Kočić” iz Šibovske, OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Sitneša, OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Vitkovaca, OŠ “Dositej Obradović” iz Razboja, Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” iz Dervente, te OŠ “Sveti Sava” iz Gornjih Smrtića. Arlov je napomenuo da je izgradnja Dnevnog centra počela prije godinu i po dana, a da je za završetak projekta potrebno obezbijediti još oko 50.000 evra. “Korisnici centra će biti djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju, članovi Udruženja roditelja Podrži me kojih ima 158. U ovom centru koji je zamišljen kao njihova druga kuća imaće svu potrebnu edukaciju. Biće to veliki poklon Republike Srpske” , rekao je Arlov novinarima. On je zahvalio 81 osnovnoj i srednjoj školi koje su do sada učestvovale u ovoj humanitarnoj akciji koja traje do 15. februara. “Želja nam je da centar završimo do avgusta. Posebno zahtjevan dio akcije je useljenje u objekat jer je potrebna oprema veoma skupa i čiju će nabavku obezbijediti pojedine međunarodne organizacije, poput UNICEF-a”, kaže Arlov.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izjavio je da se zahvaljujući djelovanju Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji na najbolji način grade mostovi saradnje djece u Republici Srpskoj i u južnoj srpskoj pokrajini. “Opština Prnjavor će uplatiti 3.000 KM kako bismo i mi bili dio ovog značajnog projekta. Zahvaljujumo Arlovu što je prepoznao Prnjavor kao partnera na dobrim projektima”, rekao je Tomaš. On je podsjetio da Prnjavor nekoliko godina unazad učestvuje i u projektu “Spojimo djecu sa Kosova i Metohije sa djecom iz Republike Srpske”, što će se nastaviti i ove godine ukoliko dozvole epidemiološke mjere.

Direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Razboja Silvana Sekulić kaže da su sve škole sa područja srbačke opštine uvijek spremne da pomognu i rado se odazivaju sličnim akcijama. Direktor CSŠ “Ivo Andrić” u Prnjavoru Suzana Švraka napomenula je da je učešćem učenika u ovakvim aktivnostima postignut jedan od ciljeva vaspitno-obrazovnog rada, a to je razvijanje humanosti kod djece i mladih.

SRNA

PODIJELI