Zajedničko druženje djece sa Kosova i predstavnika gradske uprave

0
369

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš i predsjednik gradske Skupštine Željko Simić večeras su organizovali prijem, druženje i večeru za 29 djece i njihove nastavnike sa Kosova i Metohije koji borave u Prnjavoru.

Tomaš je istakao da je ovo jedna od predviđenih aktivnosti tokom njihovog boravka u Prnjavoru i način da se malim gostima u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi poželi dobrodošlica.


On je zahvalio porodicama iz Prnjavora što su se i ove godine odazvale u velikom broju i ugostile mališane u okviru projekta „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i djecu iz Republike Srpske“.
Predsjednik Skupštine Željko Simić kaže da gradska uprava u saradnji sa nadležnim odjeljenjem i porodicama domaćinima čini sve da djeci boravak u Prnjavoru bude što zanimljiviji, raznovrsniji, da im ostane u lijepom sjećanju.
„Siguran sam da ćemo i narednih godina biti dio ovog projekta, da ćemo ugostiti još više djece na zadovoljstvo svih. Srpski narod na KiM živi u teškim okolnostima, a djeca ovdje imaju puni osjećaj slobode“ , rekao je Simić novinarima.


Večerašnjem prijemu prisustvovao je i predsjednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.
On se zahvalio svim porodicama, lokalnoj zajednici, osnovnim školama, prosvjetnim radnicima koji su se uključili u ovaj značajni projekat povezivanja srpske djece Kosova i Metohije i Republike Srpske.
„U Prnjavor više godina dolaze djeca iz opštine Srbica, sela Banje, Klina, Osojani, Istok, ovdje im se posvećuje velika pažnja, nekako su se povezali sa ovdašnjom djecom, zbratimili“ , rekao je Arlov u izjavi novinarima.
On je naglasio da iako djeca često traže da se vrate u isto mjesto želja svih uključenih u projekat je da ona posjete i druge lokalne zajednice, da prođu cijelu Republiku Srpsku, osjete slobodu koju nemaju na KiM.
„Sva djeca su dobro, svakodnevno su angažovani u raznim aktivnostima, porodice i lokalne zajednice na najbolji način pružaju gostoprimstvo. Hvala svima koji su ovoj djeci omogućili sedam dana nezaboravne slobode“ , izjavio je Arlov.
Jedanaestogodišnja Sofija Stević iz sela Banje drugi put je u Prnjavoru kod porodice Gavrić. Ova djevojčica pojašnjava da se u istu porodicu vraća zbog izuzetnog prijema i pažnje koju joj posvećuju.
„Mnogo je lepo kod njih, idemo u šetnju, družimo se, uvek mi nešto kupe, rado bih ponovo došla“ , kaže Sofija.
I Nemanja Tenić iz sela Crkolez koji je po drugi put kod porodice Ivanović ne krije oduševljenje boravkom u Prnjavoru.
„Prelepo je, ovde mogu da se opustim, ne plašim se“ , kaže Nemanja.
Rajna Dabižljević, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi „Jedinstvo“ Crkolez u pratnji je petoro učenika.
„Po treći put smo u Prnjavoru, tri učenika su u istoj porodici u kojoj su već bili ranije. Deca su prezadovoljna, uživaju, oduševljeni smo gostoprimstvom, gradom, divnim ljudima velikog srca“ , rekla je Dabižljević.
Proteklog vikenda oko 800 djece sa KiM doputovalo je u 19 lokalnih zajednica Republike Srpske.
Ispraćaj za mališane na kraju boravka u Srpskoj biće upriličen u subotu, 1. jula u Etno selu „Stanišić“ u Bijeljini. M.Popadic/ Radio Prnjavor

PODIJELI