Žalba stopirala nabavku tri helikoptera za MUP RS

0
456

Otvaranje ponuda, u predmetu javne nabavke tri helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, odgođeno je, potvrđeno je iz MUP-a.

“Jedan od potencijalnih ponuđača je izjavio žalbu na tendersku dokumentaciju. Nakon donošenja rješenja drugostepenog organa po žalbi, postupak će biti nastavljen”, rekli su za “Nezavisne” iz MUP-a Srpske.

Na sajtu MUP-a RS prije nekoliko mjeseci objavljena je Odluka o izmjenama i dopunama plana nabavki za 2019. godinu, gdje su objelodanjene i pojedinosti u vezi s kupovinom tri helikoptera.

Navedeno je da je procijenjena vrijednost, bez PDV-a, 42.163.000 maraka, te da je okvirni period zaključenja ugovora treći kvartal ove godine.

“Sredstva su obezbijeđena odlukom Vlade Republike Srpske”, navodi se u ovoj odluci.

Prema ranije objavljenim informacijama, u tenderskoj dokumentaciji se pojašnjava da helikopteri treba da budu novi, neupotrebljavani, srednje klase, marke Ansat ili ekvivalent, sa pripadajućom opremom, rezervnim dijelovima i odgovarajućim alatom.

Jedan od helikoptera, kako se navodi, treba da bude s medicinskim modulom, dok dva treba da budu sa dodatnom opremom za potrebe policije.

Iako zasad ne postoje zvanične informacije o tome ko bi mogao da isporuči ove letjelice, spekuliše se da bi one mogle da stignu iz Rusije. Naime, portal Tango Six, tragom istraživanja na ovogodišnjem Vazduhoplovnom sajmu u Parizu, objavio je da će se Republika Srpska najvjerovatnije odlučiti za ruske helikoptere Ansat.

Podsjetimo, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, ranije je izjavio da se na utvrđeni tender za nabavku tri nova helikoptera za potrebe policije Srpske mogu javiti firme iz svih zemalja koje ispunjavaju uslove.

“I Rusi i Amerikanci i Francuzi i Italijani i bilo ko. Ako ispune uslove koje tražimo u tenderu i ponude najbolju cijenu, proći će”, rekao je Lukač.

On je poručio da za ovim letjelicama postoji dugogodišnja potreba i da će one služiti za intervencije policajaca, specijalnih jedinica i Žandarmerije.

“Služiće i za gašenje požara, medicinske evakuacije i pomoć stanovništvu u elementarnim nepogodama i drugim teškim situacijama”, naveo je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

(Nezavisne)

PODIJELI