Zanatlijama u pandemiji propada posao bez dijaspore

0
350

Frizerima i automehaničarima posao ovog ljeta je gotovo propao usljed nemogućnosti dolaska dijaspore i uvedenih mjera zbog pandemije virusa korona, što je dodatni udar na njihove ionako već ispražnjene kase.

Dragica Vasić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluka, kaže za “Nezavisne” da je posao evidentno smanjen te da definitivno od dolaska dijaspore tokom jula, avgusta i polovine septembra sada nema ništa.

“Dijaspore trenutno nema. Mušterije koje su nam dolazile iz inostranstva već godinama su se najavljivale te smo znali kad oni tačno dolaze pa smo imali plan. Sada toga više nema”, kaže Vasićeva.

Ona ističe da je bez dijaspore ovo ljeto za frizere i kozmetičare u RS propalo u odnosu na prethodne godine, te da se uglavnom uzdaju u domaće stanovništvo.

“Uzdamo se u domaće stanovništvo koje cirkuliše kod nas, a ne u dijasporu. Svagdje je ista priča – u Doboju, Prnjavoru, Prijedoru i drugim gradovima”, kaže Vasićeva i dodaje da je intenzitet posla i bez dijaspore ionako smanjen.

Nataša Marjanović, vlasnica prijedorskih salona OM, kaže da dijaspora igra veliku ulogu u njihovom poslu.

“Svi znamo da oni u julu i avgustu pune sve kase kad dođu. Trenutno ih nema i ne očekujemo ih zbog karantina koji su uvedeni u nekim zapadnim zemljama za lica iz BiH kad se tamo vrate. Dijaspore nema uopšte, u opticaju je samo stanovništvo koje ovdje živi. Sve se to odražava na posao, tako da frizeri osjećaju dalekosežne posljedice korone”, kaže Marjanovićeva.

Naglašava da je posao propao ovog ljeta te da svi gledaju kako da isplate radnike, plate kiriju i pokriju najosnovnije troškove pa se posao sveo ili na nulu ili u minus.

Dodao je da je prioritet u njihovom radu tokom čitave godine uvijek bilo domaće stanovništvo jer dijaspora inače dolazi tokom ljeta i praznika, što nije dovoljno za opstanak salona tokom cijele godine.

Vjekoslav Puzavac, vlasnik Auto-servisa “Puzavac” u Prijedoru, kaže da je dijaspora prošle godine dolazila kao i ranije, međutim ove godine ih je mnogo manje. Kako kaže Puzavac, već je uobičajeno da dijaspora tokom svog godišnjeg odmora dolazi na ove prostore te to vrijeme iskoriste i za popravku i servisiranje svojih vozila jer im je to povoljnije nego u zapadnim zemljama.

“Ove godine je bilo dijaspore, ali to nije ni četvrtina onoga koliko ih inače bude, cjelokupan posao je dosta slabiji. Posao nije totalno propao, ali zbog njihovog nedolaska je dosta smanjen”, kaže Puzavac i ističe da sve nade polažu u domaće stanovništvo, a da je dijaspora upitna do kraja godine.

“Prihodi će definitivno biti smanjeni i kasa dosta praznija. Bilo bi dobro izvući i nulu na kraju ove poslovne godine”, smatra Puzavac.

Miodrag Radić iz Auto-servisa “M-auto” u Banjaluci kaže da se uglavnom uzdaju u domaće mušterije jer je dolazak dijaspore smanjen u odnosu na prethodne godine.

“U jednom trenutku bilo je mušterija iz inostranstva, ali je odjednom sve ponovo stalo. Njihovi dolasci su minimalni i sporadični”, kaže Radić i dodaje da je posao opao za 50 odsto, a zbog nedolaska dijaspore 20 do 30 odsto.

/Nezavisne/

PODIJELI