Zapadni kupci obustavili plaćanje ruskim firmama

0
124

Kompanije “Total” i “ENI” obustavile su isplate ruskim firmama koje su im prodale kontaminiranu naftu i saopštile da će platiti tek kada bude postignut dogovor o nadoknadi, rekli su trgovinski izvori.

Ovi izvori ocijenili su da se radi o najvećem poremećaju isporuke ruske nafte.

Francuski i italijanski naftni giganti obavijestili su svoje snabdjevače, uključujući ruske firme “Rosnjeft” i “Surgut” da su spremne da izvrše uplate kada bude jasna razmjera štete i da će platiti čistu naftu kada isporuke budu nastavljene, dodali su izvori.

“Zašto bi iko platio ovakvu naftu? Strogo uzevši, ovo i nije nafta, a niko u Rusiji nije u stanju da objasni jasno ko će platiti nadoknadu kome i kada”, rekao je jedan ivor upućen u situaciju.

Isplata miliona tona kontaminirane nafte, koja sedmicama stoji u cijevima naftovoda, trebalo da je bude obavljena 15. maja.

Prodaja ovog energenta iz naftovoda “Družba” regulisana je ruskim zakonom, prema kojem uplata mora biti izvršena i ako kvalitet nije dobar. Potom se ulaže zahtjev za nadoknadu, čije razmatranje može potrajati mjesecima ili godinama.

Ruski proizvođači već su platili ruskoj državi poreze, uključujući izvozne takse i rudnu rentu za naftu prodatu u aprilu.

Bjelorusija je procijenila da je kontaminirano oko devet miliona barela, što, prema sadašnjim cijenama, vrijedi više od 500 miliona dolara.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here