Žarić: Investicije nisu problem, već manjak radnika

0
285

Preduzeće “Elektroprenos BiH” u blokadi je duže od godinu i po dana, i kako stvari sada stoje, tako će biti sve do izbora novog direktora kompanije, kojeg, kako tvrde upućeni, neće biti sve dok se ne formira novi sastav Vlade FBiH i dok se Hrvati i Bošnjaci ne dogovore o tome kome će pripasti ova pozicija.

Mato Žarić, prvi čovjek “Elektroprenosa BiH”, čiji je četvorogodišnji mandat istekao u decembru 2017. godine, i od tada je u v.d. mandatu, kaže za “Nezavisne” da trenutno investicije nisu toliko veliki problem koliko je zapošljavanje, koje je takođe blokirano.

“Stotine ljudi odlaze u penziju, napuštaju kompaniju, a nema novog zapošljavanja. Šta ćemo kada odu oni koji znaju raditi, a ne obuče mlađe ljude. Ne možete mladog čovjeka odmah staviti u posao, treba ga malo obučiti, pokazati mu kako se radi”, rekao je Žarić za “Nezavisne”.

Na probleme u radu “Elektroprenosa BiH” već danima unazad upozorava i Radovan Višković, premijer Republike Srpske, koji kaže da je to preduzeće “rak-rana BiH” te da je dugoročni problem, zbog kojeg Srpskoj i BiH prijeti energetski kolaps.

“Kada kasnite u investicijama pošto ste u blokadi 19 mjeseci, vi ne ulažete nijednu marku u razvoj, a to znači da je naš elektroenergetski sektor, prije svega prenosna mreža, ugrožen do te mjere da nam prijeti da u 21. vijeku ostanemo bez električne energije”, rekao je Višković.

Izvor iz “Elektroprenosa BiH” kaže da je nakon isteka Žarićevog mandata Upravni odbor ovog preduzeća raspisao konkurs za izbor novog direktora i pored Žarića se prijavio i Alaudin Alihodžić, aktuelni izvršni direktor za planirane i inženjering u toj firmi, koji je bio favorit Bošnjaka.

“Kada je završen taj konkurs, Upravni odbor je Skupštini akcionara, tačnije entitetskim premijerima, koji čine Skupštinu, poslao samo ime Žarića i tadašnja premijerka RS Željka Cvijanović glasala je za taj prijedlog, a Fadil Novalić nije i sve je ostalo na tome. Od tada traje blokada kompanije, tačnije, sve investicije su blokirane i samo se održava ono što se mora održavati. Nema ulaganja, novog zapošljavanja i sve se blokira”, ispričao je izvor “Nezavisnih” dodajući da se tekuće obaveze izvršavaju, odnosno da se mreža održava onoliko koliko se mora i da tu nema nikakvih problema, jer niko ne blokira neke hitne popravke i rješavanje problema u slučaju nekih havarija.

Isti izvor navodi da odluke Uprave po pravilu treba da se donose konsenzusom, ali da dva bošnjačka člana uvijek glasaju protiv kada je riječ o investicijama i kapitalnim ulaganjima.

Inače, prvi direktor “Elektropenosa BiH” bio je srpski kadar Dušan Mijatović, koji je imenovan na mandat od četiri godine, a još toliko je, zbog problema u funkcionisanju i nemogućnosti dogovora o investicijama, bio u v.d. mandatu. Nakon Mijatovića, na mjesto direktora imenovan je Žarić, kao kadar Hrvata, i po nekom nepisanom pravilu sada bi na to mjesto trebalo da dođe Bošnjak, mada je sve stvar političkog dogovora.

U ovom trenutku na računima “Elektroprenosa BiH” nalazi se više od 170 miliona KM i u posljednjih malo više od godinu i po dana nije bilo nijedne ozbiljne investicije, iako sistem to zahtijeva. Izgradnja trafo-stanice Banjaluka 10, vrijedne više od deset miliona KM, transformator u Višegradu, vrijedan više od milion KM, i brojni drugi samo su dio onoga što je neophodno što prije uraditi.

“Elektroprenos BiH” jedino je zajedničko preduzeće Republike Srpske i Federacije BiH. Kapitalom kompanije raspolažu akcionari, odnosno entitetske vlade, i to u omjeru Federacija BiH 58,9 odsto, i Republika Srpska, koja ima 41,10 odsto vlasništva.

(Nezavisne)

PODIJELI