Zaštitite imovinu u sezoni godišnjih odmora

0
1176

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske apeluje da građani preventivnim mjerama zaštite imovinu u sezoni godišnjih odmora i slučajevima dužeg odsustvovanja iz domova.

Rad policijskih službenika biće znatno efikasniji ako i građani zaštite svoju imovinu, odnosno ako savjesnim postupanjem umanje rizik da im kriminogena lica, koristeći njihovu nepažnju, otuđe ili ugroze imovinu, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Građanima se savjetuje da uvijek zaključavaju ulazna vrata, bez obzira na to koliko su odsutni, da ne zaborave zatvoriti prozor ili balkonska vrata, te da, ukoliko su u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugrade i dodatnu, pomoćnu bravu.

lopov krade nakit

“Ako idete na godišnji odmor kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja kome ćete povjeriti ključ od ulaznih vrata i zamolite ga da tokom noći pali svjetlo i da češće obilazi”, poručuju iz MUP-a Srpske.

Neophodno je i da građani zamole komšije da ako čuju buku u njihovom stanu odmah pozovu policiju na broj 122. Roletne na prozorima ne treba spuštati do kraja, jer kriminalci i to prate i zaključuju da niko ne boravi u stanu ili kući. Ne treba pričati svima da se negdje putuje i ne treba ostavljati takve poruke na vratima ili društvenim mrežama na internetu poput Fejsbuka, Tvitera i slično.

“Ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugo, jer kriminalci znaju za ta `skrivena mjesta`”, poručuju iz MUP-a.

S obzirom na to da su ljetni mjeseci period kada se izvršava veći broj krivičnih djela protiv imovine, aktivnošću pod nazivom “Ne dopustite lopovu da ljetuje u vašem domu”, koju organizuje MUP Srpske, želi se poslati poruka građanima da je policija uvijek na raspolaganju./Nezavisne novine/

PODIJELI