Zašto se Sjeverna Koreja ne boji napada?

0
1195

Sjeverna Koreja ima jedan od najdubljih, ali najprostranijih metroa na svijetu, što je možda i razlog zašto se Kim Jong Un ne boji eventualnog rata, niti napada na svoju zemlju.

Naime, riječ je o metrou, dubine između 110 i 120 metara, koji može da se iskoristiti i kao bunker u slučaju nuklearnog napada u eventualnom sukobu Sjeverne Koreje i SAD. Metro se prostire ispod cijele sjevernokorejske prijestonice i ima dvije linije ukupne dužine od 29 kilometara.  Izgradnja metroa je započela sad već davne 1968. godine, a Kim Il Sung, tadašnji predsjednik ga je svečano otvorio 1973. godine. Kim Il Sung je bio djed sadašnjeg lidera Kim Jong Una.

I dok je u mirnodopskm periodu metro uvijek pun građana, zbog svoje dubine može koristiti i kao sklonište od nukelarnog napada.  Zapadni mediji prenose da je možda baš to razlog zašto su sjevernokorejski zvaničnici, na čelu sa Kim Jong Unom, na početku godine tvrdili da se “apsolutno ne boje bilo kakve vojne intervencije”.

Kada je, konkretno, o metrou riječ, onda Sjevernokorejci koriste stare njemačke vagone, koji su kupljeni 1999. godine, a koji su bili namjenjeni za otpad.

Ipak, Sjevrna Koreja uporno tvrdi da je riječ o domaćem proizvodu, tj. da su oni sami proizveli vagone, iako se na vagonima mogu i dalje vidjeti njemački grafiti.  Inače, svaka stanica ima svoj naziv poput Drug, Crvena zvijezda, Slava, Oslobođenje, Singalna vatra, Pobjeda…… Širom metroa se čuju isključivo revolucionarne i patriotske pjesme.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here