ZAŠTO SE SRBI LJUBE TRI PUTA?

0
1028

Tri poljupca su dio srpske kulture i tradicije i od njih se rijetko kad odstupa.

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji i Republici Srpskoj zaživjelo je tek tokom posljednjih decenija dvadesetog vijeka. Osnovno razumjevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svijetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu.

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavjete nacionalne časti, a ono glasi:

“Kad se duže vrijeme nisu vidjeli,

Srbi se ljube tri puta.

Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,

u ime smrti,

i u ime časti”

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrijednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čovjeka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavnim precima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Ovaj način pozdrava javlja se za vrijeme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vijekova ranije, tj. ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama. Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trojstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda. Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i dio svog identiteta. U toj mjeri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pjevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želio da poruči.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here