Zašto su napustili MUP Srpske: Nagrađivani sajber-inspektori preko noći dali otkaze

0
743

Petorica inspektora iz Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP Republike Srpske, čiji je rad nedavno nagradio i američki FBI, sporazumno je raskinulo radni odnos, ostavivši tako gotovo pustu kancelariju.

Zvaničan odgovor MUP RS na ovakav “potez” sajber-inspektora je da je radni odnos prekinut zbog primamljivih ponuda za novi posao, no istina je nažalost drugačija i otkriva da naša bezbjednosna agencija ne može bez “negativne” reklame.

Izvori “EuroBlica” bliski MUP RS ispričali su kako je kap koja je prelila čašu bila informacija da su pojedini inspektori iz Odjeljenja za viskotehnološki kriminalitet MUP RS dobijali vrijedne donacije o kojima nisu obaviještavali svoje nadređene u MUP RS, niti su te donacije donosili u MUP.

Slučajno otkriće

Klupko je, kako otkriva izvor Euroblica, počelo da se odmotava sasvim slučajno, i to nakon jednog seminara.

“Zvaničnici MUP su u prethodnom periodu boravili na seminaru kada su ih kolege iz jedne od vodećih svjetskih bezbjednosnih agencija upitale da li su zadovoljni skupocjenom opremom koju su im donirali. Uslijedio je šok, jer nikakva oprema zvanično nije ni stigla na adresu MUP Republike Srpske, ali je odmah bilo jasno gdje je ona mogla završiti”, ispričao je izvor “EuroBlica”.

Dodaje kako je ubrzo uslijedila istraga koja bi se više mogla opisati kao interna, odnosno tajna, na koje je sajber-inspektorima zaprijećeno i optužnicom.

Otkaz ili sud

Na kraju je sajber inspektorima ponuđeno da biraju između krivičnog gonjenja, što bi značilo još jedan dugotrajni sudski postupak protiv službenika MUP RS i negativnu reklamu, ili da inspektori izaberu najjednostavnije rješenje za sve strane – da pismenim putem podnesu ostavke.

“Do koje mjere je bio taj sukob govori i podatak da je nedaleko od sjedišta MUP zamalo došlo i do fizičkog sukoba između sa jedne strane smijenjenog inspektora i visokorangiranog službenika u MUP Republike Srpske”, otkriva izvor “EuroBlica”.

Osim činjenice da su inspektori dobijali skupocjenu opremu i raspolagali sa njom kako su htjeli, o čemu nisu obaviještavali nadređene u MUP RS, istraga je otkrila i druge šokantne detalje, ali sve ovo ostaće zauvijek ispod tepiha, jer, kako navodi izvor, nikome nije na pamet palo da prolazi kroz još jednu golgotu sudskih postupaka u kojima bi se provlačila imena službenika MUP RS.

Svi dobili ponude od svjetskih firmi!?

I dok su među zaposlenima u MUP RS stvari odavno jasne, zvaničan odgovor za javnost naše bezbjednosne agencije je potvrda da su petorica inspektora “sporazumno raskinuli radni odnos”, ali uz zanimljivo obrazloženje.

“Kako smo informisani, imajući u vidu da su to većinom ljudi koji su po formalnom obrazovanju inženjeri, dobili su ponude za posao od svjetskih firmi za daleko veća primanja od onih koji su do sada imali. Napominjemo, tih pet inspektora nije cijelo Odjeljenje za visokotehnološki criminal”, naveli su iz MUP RS.

Posljednja nagrada od FBI

Prije nešto više od tri mjeseca inspektori za sajber kriminal primili su ispostaviće se, posljednju vrijednu nagradu, i to od američkog FBI!

Zahvalnice direktora američkog Federalnog istražnog biroa bile su za saradnju i doprinos u međunarodnim akcijama spriječavanja visokotehnološkog kriminala.

euroblic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here