Zašto svakodnevno treba piti sok od mrkve?

0
731

Jeste li popili sok od mrkve od jutros? Ako niste evo dobrih sedam razloga da to odmah uradite!

U moru “modernih” namirnica i dijetetskih suplemenata zaboravljamo na osnovnu hranu koju bismo svi trebali imati u kući. Mrkva je jedna od njih. Evo na šta sve utiče u našem organizmu.

1. Ojačava imuni sistem

Ovo je posebno važno tokom sezone virusa. Pored zdrave ishrane, spavanja i sporta, možete piti čašu soka od mrkve, u kojoj ima mnogo vitamina C, kojeg kao što znate, samo tijelo nije u stanju da proizvede.

2. Poboljšava vid

Skoro svi znaju o ovome i to je istina: vitamin A nije samo moćan antioksidant, već i važan izvor hrane za oči. Nedostatak vitamina A izaziva noćno slepilo.

3. Pomaže da ne jedete nezdravu hranu

Kada vam se nešto jede (naročito iz dosade), možete se uhvatiti za bombone ili čips. Ali ako umčesto toga pijete sok od mrkve, osećaj sitosti će dugo trajati. U čaši soka ima više od dva g proteina i dijetetskih vlakana, tako da je ovo odlična užina.

4. Poboljšava stanje kože

Zahvaljujući vitaminima A i C, koža brže zaraste, proizvodi više kolagena, a ćelije postaju zdravije.

5. Pomaže u kontroli pritiska

Ako bolujete od hipertenzije, sok od mrkve definitivno će vam pomoći. Kalijum pomaže u uklanjanju negativnih efekata soli i drži pritisak pod kontrolom. Kalijum je takođe dobar za srce.

6. Pomaže kod stomačnih problema

Sok od mrkve će pomoći ako imate nadimanje: smanjuje količinu gasova i promoviše normalno varenje.

7. Smanjuje holesterol

Pored pritiska, sok od mrkve pomaže u održavanju holesterola, što ima blagotvorno dejstvo na zdravlje cijelog tela.

Ako vam se ne sviđa mrkva u obliku sokova, jedite je sirovu – ova opcija nije ništa lošija. Ali sok možete oplemeniti omiljenim žitaricama i dobiti pun obrok za doručak!

(Alo)

PODIJELI