Zašto u stvari grickamo nokte?

0
613

Da li i vi grickate nokte ili zanoktice? Ako mislite da je to zbog nervoze, niste u pravu. Evo šta je pravi uzrok

Grickanje noktiju je repetitivno ponašanje slično čupkanju zanoktica ili igranju sa pramenom kose. Međutim, ova navika nikako nema veze s napadima nervoze i teskobe, već s nečim mnogo jednostavnijim i pozitivnijim.

Naime, sprovedeno je istraživanje na uzorku od 100 osoba koje su sklone grickanju noktiju. Ispitanici su stavljeni u različite situacije koje bi u njima trebalo da izazovu različita osećanja poput stresa, opuštenosti i dosade.

Da bi u njima izazvali teskobu i negativna osećanja, naučnici su ispitanicima puštali kratke filmove o avionskim nesrećama i prirodnim katastrofama, ali i opuštajuće snimke prirode i životinja.Nijedna od navedenih situacija nije ih navela na grickanje noktiju.

Međutim, kada su im zadali zadatke koji su najavljeni kao jednostavni, ali su se zapravo pokazali poprilično teškim, gotovo svi ispitanici su se, tokom mozganja, vratili svojoj ružnoj navici. Ista stvar se dogodila kad su ih ostavili u prostoriji same, bez ikakvih zvukova i interakcija.

Naučnici su zaključili kako je razlog tome perfekcionizam. Naime, u trenutku kada osobe sklone grickanju noktiju utonu u duboke misli, u želji da reše neki problem ili zadatak, repetitivno ponašanje izlazi na površinu. Istu reakciju u njima je izazvala i dosada. (Telegraf)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here