Zatvara se migrantski kamp u Velikoj Kladuši

0
269

U Velikoj Kladuši danas je počelo uklanjanje šatorskog naselja u mjestu Trnovi, čime će ovaj improvizovani migrantski kamp biti zatvoren i uklonjen, potvrđeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Zaposleni preduzeća “Komunalije” počeli su uklanjanje komunalnog i drugog otpada uz vodotok Kladušnice oko improvizovanih šatora u Trnovima. Na terenu su prisutni zaposleni navedene Službe, pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša i službenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

“Tokom dana šatorsko naselje trebalo bi biti očišćeno, jer je tamo stvarno neuslovno, a dolaze hladniji dani”, rekao je za Klix.ba Dražen Rozić, šef operacija IOM-a za BiH.On je dodao i da je svim migrantima “ponuđeno da pređu u centar Miral” kao i da “neki odbijaju, dok su neki već prešli” a da oni “ne mogu nikome zabraniti da tamo boravi i da je sve do njih.”

Improvizovani kamp u Trnovima formirale su opštinske vlasti sredinom maja, a u njega su premješteni migranti koji su se prije toga stacionirali u Gradskom parku u centru Velike Kladuše.

Posljednjih dana broj migranata u kampu Trnovi opadao je zbog loših vremenskih uslova, a prema posljednjim podacima taj broj se kretao od 10 do 20 migranata, navodi dalje Klix.ba.

Rozić je za isti portal potvrdio i da su svi migranti iz Đačkog doma u Bihaću premešteni u prihvatni centar Bira. Prema njegovim riječima, u Biri se nalazi blizu 2.000 migranata.

“Vjerujemo da su se i oni koji borave u privatnom smještaju u Bihaću odlučili da pređu u Biru, tako da svaki dan imamo prijem novih migranata. Taj broj do kraja sedmice mogao bi se povećati od 150 do 200”, kazao je na kraju Rozić, prenosi Klix.ba.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here