Završena rasprava o izvještaju u slučaju Dragičević, verbalni duel u NSRS

0
774

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske završili su kasno sinoć raspravu o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Sad je već izvjesno da taj izvještaj neće dobiti podršku vladajuće većine u parlamentu Srpske, jer bi, kako su naveli, njegovim prihvatanjem parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

Skupština je na kratko bila prekinuta, nakon verbalnog duela zastupnika Adama Šukala i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, koji su raspravu vodili i van sale.

U zaključcima koje su predložili SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović se naglašava da očekuju od tužlaštva i ostalih organa RS-a da okvalifikuju “slučaj Davida Dragičevića”.

“Narodna skupština RS-a smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da, zbog eventualnog odugovlačenja postupka, razmotri pokretanje odgovorajućih disciplinskih postupaka radu utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca”, navedeno je u zaključcima vladajućih stranaka.
Konstatuje se da izvještaj Anketnog odbora ne sadrži sve elemente navedene u odluci o njegovom obrazovanju.

Predloženim zaključcima Anketni odbor, kako su istaknuli, izlazi se nadležnosti čime ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u RS.

Ukazano je i da Anketni odbor ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje, ne može da kvalifikuje postojanje osnova sumnje ili bilo koju drugu kvalifikaciju.

“Anketni odbor je svojim postupanjem prekršio Ustav RS-a, narušio vladavinu prava, što je suprotno evropskim standandardima, a narušio je i načelno podjele vlasti”, navedneo je u zaključcima vladajućih stranaka.
Prethodno je u Narodnoj skupštini RS-a vođena cjelodnevna rasprava o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ocijenio u zakljčcima, koji nisu usvojeni, da postoji osnov sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen te da očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here