Završena zimska sezona, provjerite tehničku ispravnost vozila sa AMS RS

0
601

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače da od petka, 15. aprila 2016. godine, prestaje da važi zakonska obaveza da sva motorna vozila u Republici Srpskoj (RS) i BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

S obzirom da se vozilo tokom zime nalazi u uslovima eksploatacije koje dovode do većeg habanja i trošenja određenih dijelova vozila, AMS RS će od 21. do 28. aprila sprovesti preventivnu akciju “Vozilo nakon zimskih uslova 2016” u okviru koje će vozači u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Laktašima imati mogućnost da se informišu o stanju tehničke ispravnosti njihovih vozila i eventualnim nepravilnostima na pokretnom tehničkom pregledu vozila.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto društvima. “Vozilo nakon zimskih uslova 2016” ima za cilj da se očuvaju tehničke karakteristike vozila na nivou koji obezbjeđuje zadovoljavajuću bezbjednost u saobraćaju, nužnu efikasnost i ekonomičnost u prevozu.

Samo održavanje kolovoza u toku zime, koje podrazumijeva čišćenje snijega i leda, te posipanje soli i pijeska, a to dovodi do oštećenja na karoseriji, pojavi rđe na dijelovima karoserije, rđe i oštećenja na sklopovima kočionog i upravljačkog sistema. Nastaju oštećenja na točkovima, pneumaticima, elementima oslanjanja, amortizerima, sponama, lafetima, silent blokovima…

Prema rezultatima prošlogodišnje akcije “Vozilo nakon zimskih uslova 2015”, od ukupno pregledanih 156 vozila, njih 96 je bilo tehnički ispravno, dok je kod 60 motornih vozila utvrđena neispravnost pojedinih elemenata i uređaja.

U odnosu na ukupan broj, 15 vozila je imalo neispravnu radnu kočnicu što čini 9,62 %, dok je 42 vozila imalo neispravnu parkirnu kočnicu što čini 26,92 % od ukupnog broja ispitanih vozila. Neispravnost uređaja za kočenje kao aktivnog elementa bezbjednosti vozila često dovodi do nastajanja saobraćajne nezgode. Kod 23 ispitana vozila (14,74 %) utvrđena je neispravnost uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, dok je kod 10 vozila (6,41 %) utvrđena neispravnost na upravljačkom mehanizmu.

Na elementima ovjesa i točkovima stanje nije bilo zadovoljavajuće kod 9 vozila (5,77 %), a loše stanje karoserije je utvrđeno na 3 ispitana vozila ili 1,92 % od broja ukupno pregledanih. Pored ovih uređaja kontrolisano je i stanje uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost (vjetrobransko staklo i druge staklene površine). Utvrđena su oštećenja vjetrobranskog stakla na 9 vozila ili 5,77 % od broja ukupno pregledanih.

Na uređaju za amortizere u okviru ove aktivnosti je pregledano ukupno 136 vozila i dobijeni su sledeći rezultati:

– Kod 68 vozila (50 %) utvrđeno je da su svi amortizeri u dobrom stanju te da nije potrebna zamjena;

– kod 22 vozila (16,18 %) utvrđeno je da je bar jedan amortizer istrošen oko 50 %, te da je potrebna zamjena u skorije vrijeme;

– kod 46 vozila (33,82 %) utvrđeno je da je istrošenost bar jednog amortizera preko 70 %, te da je zamjena tih amortizera obavezna. AMS RS

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here