Zbog čega je NATO promijenio stav kada je u pitanju BiH?

0
232

Šefovi diplomatija članica NATO-a u srijedu će održati sastanak posvećen zapadnom Balkanu, uz prisustvo šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Oni će raspravljati o napretku Makedonije ka članstvu u NATO-u i o narednim koracima u razvoju odnosa Alijanse s Bosnom i Hercegovinom.

Očekuje se da ministri podrže spremnost NATO-a da prihvati prvi bh. Godišnji nacionalni program što praktično znači aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje novinarke Radija Slobodna Evropa da postoji jedan važan uslov koji je Sarajevo moralo da ispuni – rješavanje vojnih objekata na teritoriji BiH i da je ta poruka slana nakon svakog sastanka i zbog čega je NATO promijenio mišljenje, Džejms Maki, šef Kancelarije za evro-atlansko i globalno partnerstvo pri NATO kaže da su u NATO-u vidjeli važan napredak u onome što zovu ‘talinski uslov’, a što podrazumijeva registraciju vojnih objekata kao državnog vlasništva.

“Mnoge nekretnine su registrovane i imamo određeni broj sudskih odluka koje takođe potpomažu implementaciju ovog uslova. Mislim da razlog zašto upravo sad donosimo ovu odluku je da su saveznici vidjeli da imamo pravu šansu da napredujemo u smislu praktičnih reformi u BiH. Ono što nismo htjeli da imamo je da potpuno ispunjavanje ovog uslova ometa tekuće reforme. ‘Talinski uslov’ ostaje veoma važan i BiH će morati da ga ispuni prije nego što napreduje u pristupnom procesu, prije nego se približi članstvu u NATO. U ovom trenutku nismo željeli da to koči praktičnu saradnju, jer radimo važan posao sa bosanskom stranom na reformi Oružanih snaga i bezbjednosnih službi”, kazao je Maki za Radio Slobodna Evropa.

On je poručio da je NATO uvijek sarađivao sa svim političkim liderima u BiH i tako će biti i u budućnosti.

“Činjenica je da je na BiH sada da odluči kakav je stepen ambicije što se tiče odnosa sa NATO. Tim pitanjem će morati da se pozabave sami građani BiH”, kaže Maki.

Maki ima višegodišnje iskustvo u u polju bezbjednosne politike, uključen je u sve procese koji su vezani za program Partnerstvo za mir, koji obuhvata, između ostalih, Srbiju i BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here