Zbog čega lako zaboravljamo šta smo sanjali?

0
430
Vjerojatno vam se događalo da ste se ujutro probudili uvjereni da ste nešto sanjali, ali se ne možete toga sjetiti ili se sjećate samo dijelova sna, ali ne i cijele priče, koja vam se odigrala u glavi za vrijeme spavanja. Ustanovljeno je zbog čega nam se to događa, a sve ovisi o nekoliko faktora, od kojih na većinu i sami možemo uticati.

Naša podsvijest je jedan od najsloženijih fenomena, koji još nije dovoljno istražen, a u ovom području skoro svakodnevno dolazimo do novih otkrića. Ipak, barem kada su snovi u pitanju, utvrđeno je što nam se događa u mozgu dok spavamo i kako to utiče na kvalitet sna, piše Huffpost.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da apsolutno svi imamo snove tokom spavanja, ovo su razlozi zbog kojih se najčešće ne sjećamo.

1) Ciklusi sna, kvalitet sna i jutarnji ometači utiču na to hoćemo li se sjećati onoga što smo sanjali

Ako vam se događa da se u posljednje vrijeme ne možete sjetiti nijednog svog sna, vjerojatno prolazite kroz specifičnu REM fazu sna. U toj fazi najviše sanjamo, a u njoj se tokom noći nalazimo 25 odsto vremena. U nju ulazimo nekoliko puta tokom spavanja, a najduže traje ujutro. Ako vas alarm probudi usred ove faze, on može biti krivac za to što se ne sjećate sna.

Drugi razlog mogu biti uređaji koje koristimo. Ako čim se probudite odgovorite na telefonski poziv, uključite radio ili upalite TV, može se dogoditi da vam sjećanje na snove ispari.

Ako se nikad ne možete sjetiti svojih snova ili imate isključivo noćne more, onda morate poraditi na kvalitetu sna. Prvo što trebate učiniti je spavati dovoljno (sedam do osam sati), jer ako spavate kratko, štetite REM fazi sna, naročito ujutro, kada ona najduže traje i kada imamo najduže i najintenzivnije snove.

2) Faza sna utiče na to sjećate li se cijelog sna ili samo njegovih dijelova

Vjerovatno se događalo da imate veoma realistične snove, koji su djelovali kao nastavak onoga što vam se dogodilo dok ste bili budni ili vam se dogodilo da se sjećate samo dijelova sna, ali ne i cjelokupne priče. Ove vrste snova javljaju se tokom drugačijih faza sna.

Najduži snovi s najkomplikovanijom pričom dolaze nam u REM fazi, dok one druge, koje ne pamtimo u cjelini, nego samo po osjećaju i određenim scenama, sanjamo izvan REM faze, iako se dugo vjerovalo da izvan ove faze nemamo snove.

3) Čak i ako se nikad ne sjećate snova, najvjerojatnije ih imate

Kako se snovi javljaju u REM fazi sna, a svi tokom spavanja prolazimo kroz nju, zaključuje se da svi imamo snove. Ipak, može se dogoditi da oni koji boluju od ozbiljnog oblika apneje ne prolaze kroz REM fazu sna. Događa se da sanjamo snove u kojima nema emocija, da su to samo slike ili priča koja ne ostavlja dojam na nas, pa se zbog toga ne sjećamo sadržaja.

Naučnici koji su proučavali snove objašnjavaju da još mnogo toga treba istražiti i utvrditi kada je riječ o snivanju, kako bi se ovaj proces potpuno razumio i kako bismo dobili odgovore na sva pitanja koja nas zanimaju.

PODIJELI