Zdravstveni radnici u Konjicu skinuli bijele mantile i prestali da rade

0
273

KONJIC – Zdravstveni radnici Opšte bolnice u Konjicu kolektivno su prekinuli rad i skinuli bijele mantile, navodeći kako su im porodice dovedene na rub egzistencije, jer od jula nisu primili plate zbog blokiranih računa.

Radnici Opšte bolnice i Doma zdravlja u Konjicu podsjećaju da su na problem ukazivali svim vladajući strukturama, ali da im vapaj niko od odgovornih nije čuo i da drugog izbora nemaju, piše Klix.ba.

Neki od njih spominju i oproštaj od zemlje i objašnjavaju kako je to očajnički potez na koji su prisiljeni, zbog stanja u koje su dovedeni časno radeći svoj posao.

Osman Tucaković, jedan od prisustnih zdravstvenih radnika, kaže kako bijeli mantil nije skinuo u ratu, a sad ga skida.

“Ovo je nedopustivo”, “Za ovo mora neko odgovarati”, neki su od komentara koji se čuju ispred zgrade konjičke zdravstvene ustanove koja danas ostaje bez radnika.

U znak podrške stižu im i kolege iz Mostara i drugih krajeva Hercegovine kako bi upozorili javnost, da će se problem iz Konjica lako preliti i na druge zdravstvene ustanove, te pozivaju nadležne da hitno reaguju, navodeći kako će u protivnom oni biti odgovorni za posljedice, koje bi mogle biti nesagledive.

Zdravstveni radnici u Konjicu već su izlazili na ulice, te 26. novembra aktivirali generalni štrajk, a potom i blokirali magistralu u Konjicu i borili se svim sindikalnim sredstvima za svoje zarađene plate, ali kako kažu više nema smisla za takvu borbu.

Poručuju da predstavnici vlasti koji su ih konstantno ignorisali nisu poduzeli potrebne korake da bi Poreska uprava FBiH deblokirala račune zdravstvenih ustanova kako bi se za 320 radnika isplatile zarađene plate i da je to jedini razuman potez koji mogu napraviti.

S odlaskom svih zdravstvenih radnika u Konjicu pada i kompletan zdravstveni sistem, što bi moglo uzrokovati nesagledive posljedice, jer će automatski biti ugroženi životi svih građana te opštine, koji budu trebali Hitnu medicinsku pomoć, jer im je neće imati ko ukazati, piše Klix.

PODIJELI