Zdravstveni stručnjaci poručuju – razloga za paniku nema, građani mogu biti mirni

0
76

U gradovima u Srpskoj održane su sjednice štabova za vanredne situacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kada je riječ o virusu korona. Zdravstveni stručnjaci poručuju – razloga za paniku nema, građani mogu biti mirni!

U Gradu Banjaluka neće biti zatvaranja škola i vrtića, otkazivanja javnih manifestacija i skupova, ali će se situacija pratiti. Moraju se poštovati preventivne mjere koje promovišu.

U Trebinju se moraju poštovati sve naredbe nadležnih institucija. Ovo je novonastala situacija kojoj se moramo prilagođavati u hodu, tvrde nadležni.

Najbitnije za sve je pratiti preporuku zdravstvenih ustanova, Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja.
U slučaju prvih oboljelih, bolnice su spremne da ih prime. Testove na virus korona imaju, a tu je i zaštitna oprema za zdravstvene radnike.

Zbog povećanog broja pacijenata zaraženih virusom korona u Italiji, a radi zaštite zdravlja stanovništva, Institut za javno zdravstvo preporučuje osobama koje su u poslednjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji Sjeverne Italije, ali i Kine, Јužne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja.

Preporuke su upućene i graničnim službama. Na graničnom prelazu Gradiška nije bilo putnika sa simptomima, a među službenicima nema straha.

Savjet stanovništvu je da je bespotrebno kupovati medicinske maske. One se preporučuju samo onima koji imaju neke od simptoma.

– Kao i sve one osobe u kontaktu u porodici koji njeguju oboljele. Za sve one koji su zdravi ne preporučuje se nošenje maski. Preporučuju se lične mjere prevencije i to one koje se odnose na higijenu pranja ruku i zaštitu prilikom kašljanja – istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite

Građani ističu da pomno prate šta se dešava u vezi sa virusom i primjenjuju mjere prevencije.

U bolnicama u Srpskoj i dalje su, zbog sezonskog gripa, na snazi zabrane posjeta pacijentima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here