Zelene klupe koje upijaju smog postavljene u Londonu

0
317

Zagađenost velikih evropskih gradova sve nas zabrinjava, a globalno zagrijavanje i veliki broj vozila sve više utiču na kvalitet življenja, zbog čega je London postavio “zelene” klupe koje služe i kao filteri jer upijaju zagađenje iz vazduha, pišu britanski mediji.

Kvalitet vazduha u glavnom gradu Velike Britanije veoma je loša, a zagađenost u posljednje vrijeme prelazi granice koje je postavio EU. Nastojeći što uspješnije riješiti problem londonski gradski oci odlučili su postaviti CityTree klupe ispred trgovina s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glass house koja se nalazi u blizini Piccadillyja.

S obzirom na to da je spojena na internet, zelena klupa prikazuje podatke o kvalitetu vazduha, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. Funkcioniše uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljen-dioksid, prašinu i gasove iz vazduha. Sadrži solarne ploče koje je opskrbljuju energijom, a napravljena je od čvrstih materijala da bi bila otporna na moguće udarce vandala.

Zelena klupa proizvedena je u njemačkoj kompaniji Green City Solutions. Iako površinom nije velika, po informacijama proizvođača djeluje poput 275 pravih stabala te godišnje može filtrirati do 265 tona ugljen dioksida i ostalih čestica.

Osim u Londonu, klupe su ranije postavljene u Hong Kongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu. Proizvođač želi uvesti tehnologiju iz CityTree klupa u zgrade kako bi se u velikim gradovima redovno regulisao kvalitet i temperatura vazduha. Nadaju se da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti nepovoljan uticaj zagađenja vazduha na zdravlje stanovnika.

(hrt.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here