Zelenski: Moj prvi zadatak – oslobađanje vojnih zatvorenika

0
396

Komičar Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da će njegov prvi zadatak kao novog predsjednika Ukrajine biti da obezbijedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.

– Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara – rekao je novinarima Zelenski koji je ubjedljivo pobijedio Petra Porošenka na predsjedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podsjeća AP.

Poslije objavljenih izlaznih anketa, prema kojima je osvojio 73 odsto glasova, a Porošenko samo 25, Zelenski je poručio Ukrajincima: Obećavam, nikada vas neću iznevjeriti.

Zelenski je rekao da “iako još uvijek nije predsjednik, može da govori kao građanin Ukrajine“, sugerišući da njegova ubjedljiva pobjeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz “okoštale“ politike.

– Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza – pogledajte nas. Sve je moguće – istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju bezbjednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje, navodi BBC.

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odnio ubjedljivu pobjedu.

Pobjeda Zelenskog sa tolikom razlikom predstavlja gorak udarac za Porošenka koji je na vlasti od 2014. godine.

Zelenski je osvojio 73,09 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova, saopštila je jutros ukrajinska Centralna izborna komisija.

Aktuelni predsjednik Petro Porošenko dobio je 24,57 odsto glasova, prenijela je agencija Tass.

Komisija je navela da je 2,32 odsto glasačkih listića proglašeno nevažećim.
Zelenski je osvojio veći broj glasova u svim ukrajinskim regionima, osim u regionu Ljvova.

Odziv birača u drugom krugu je 62,07 odsto, navela je Komisija.

(Tanjug)

PODIJELI