ŽELJEZNIČARI PRIJETE ŠTRAJKOM Dozlogrdilo im da rade za minimalac od 450 KM

0
417
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nova drama u dugogodišnjem gubitašu! Mada su Željeznice RS, prema zvaničnom finansijskom izvještaju, prošlu poslovnu godinu završila u plusu od nevjerovatnih 28 miliona KM, manevristi i skretničari i dalje rade za minimalac od 450 KM.

Prema podacima Sindikata željezničara RS, minimalac prima svaki treći zaposleni ili čak 736 radnika Željeznica RS, a njih još 800 zaradi manje od 800 maraka, što znači da dvije trećine zaposlenih u ŽRS ima plate ispod republičkog prosjeka. Tako, na primjer, skretničari i manevristi, koji rade odgovoran, ali i opasan posao, pošto se provlače između kompozicija i kače vagone, imaju plate od 600 KM, a pojedini šefovi željezničkih stanica rade za 620 KM mjesečno.

– Ovakva situacija je neodrživa, odoše nam ljudi, uskoro neće imati ko raditi ni da im nudiš hiljade maraka. Zato zahtijevamo od uprave da se plate hitno povećaju za minimalno 20 odsto, ali ne svima jednako, nego tako da oni koji zarađuju najmanje dobiju najveću povišicu – kategoričan je predsjednik Sindikata saobraćajno transportne djelatnosti u ŽRS, Zlako Marin.

Dodaje da se već “ozbiljno razmišlja o nekom vidu štrajka”.

– Ako u narednih nekoliko dana ne dobijemo odgovor na naše zahtjeve, organizovaćemo štrajk upozorenja – poručuje Marin.

On će sa predstavnicima druga dva reprezentativna sindikata, Simom Cvjetkovićem, predsjednikom Sindikata mašinovođa, i Jelenkom Dobrašem, predsjednikom Sinidkata željezničara RS, u ponedjeljak na pregovore sa upravom o novom kolektivnom ugovoru. Sindikalci, koji će i ovom prilikom insistirati na povećanju plata, žale se da im uprava nije dostavila sve tražene podatke o sistematizaciji radnih mjesta i primanjima zaposlenih, bez kojih ne mogu kvalitetno pregovarati i zaštiti interese radnika.

Jelenko Dobraš je mnogo suzdržaniji od energičnog Marina, pa za sada ne spominje štrajk.
– U svakom slučaju, ne odustajemo od zahtjeva za povećanje plata, jer je stanje neodrživo, a koje ćemo metode borbe primjeniti tek treba da se dogovorimo – kaže Dobraš.

Željezničari očekuju da bi novac za povišice preduzeće moglo obezbijediti povećanjem cijena prevoza rude iz Omarske za Željezaru Zenicu. Međutim, “Arselor Mital”, koji je ubjedjivo najveći klijent Željeznica RS, a vlasnik je i rudnika i željezare, žilav je pregovarač i za sada ne popušta zahtjevima ŽRS.

Proizvodnja rude u Omarskoj bila je od početka marta obustavljena zbog zastoja u pregovorima o cijeni transporta, ali je privremenim aranžmanom ovaj zastoj otklonjen.

Apel 8 sindikata

Svih osam sindikata, koji djeluju na Željeznicama RS, uputilo je juče zajednički apel za povećanje cijene transporta rude iz rudnika “Arselor Mital” u Omarskoj u Željezaru “Arselor Mital” u Zenici.

Sindikalci poručuju da radnici Željeznica nisu manje vrijedni od radnika “Mitala”, te podsjećaju da cijene prevoza rude nisu povećavane od 2014, a plate železničarima od 2007. godine. Dodaju da ne žele da se bave poslovnom politikom preduzeća, ali upozoravaju da je u pitanju egzistencija radnika.

(Srpskainfo)

PODIJELI